Председателят на Конференцията на страните по Конвенцията за опазване на околната среда (COP28), който пое първия в света ангажимент за отказване на страните от изкопаемите горива през това десетилетие, заяви, че неговата фирма ще продължи да инвестира в петрол, пише Guardian.

В интервю за вестника д-р Султан ал Джабер, който оглавява държавната Национална петролна компания на Абу Даби (ADNOC), казва: "Моят подход е много прост: той е, че ние ще продължим да действаме като отговорен и надежден доставчик на нисковъглеродна енергия, а светът ще се нуждае от барелите с най-ниски въглеродни емисии на най-ниска цена... В крайна сметка, не забравяйте, че търсенето е това, което ще реши и ще диктува какъв вид енергиен източник ще помогне за задоволяване на нарастващите световни енергийни нужди."

Ал Джабер твърди, че неговият петрол е "нисковъглероден", защото се "добива ефективно и с по-малко изтичане на емисии от други източници", добавя "Гардиън". Той също така заяви, че инвестиционните му планове са жизнеспособни при ограничението от 1,5C, предвидено в Парижкото споразумение, пише "Гардиън".

Той разказва пред вестника: "Светът продължава да се нуждае от нисковъглероден нефт и газ и от евтин нефт и газ. Когато търсенето спре, това е съвсем различна история. Това, което трябва да направим точно сега, е да декарбонизираме сегашната енергийна система, докато изграждаме новата енергийна система". Във втори материал на Guardian се съобщава, че учени, занимаващи се с въпросите на климата, са заявили, че липсата на ясно позоваване на необходимостта от "постепенно премахване" на изкопаемите горива в COP28 е "опустошителна".

На друго място "Файненшъл таймс" съобщава, че в четвъртък цената на въглеродните емисии е паднала до най-ниското си ниво от 14 месеца насам, "след като търговците не са били убедени, че споразумението, постигнато на COP28, ще доведе до значими действия от страна на правителствата по отношение на климата". Блумбърг съобщава, че новият пазар на въглеродни емисии на ООН, чиято цел е да насочи финансирането на борбата с изменението на климата към по-бедните страни, е останал в "неопределено положение", след като преговарящите на COP28 не са успели да се споразумеят за стандартите.

Европейският съюз се противопостави на препоръките относно функционирането на механизма на срещата в Дубай, като заяви, че са необходими по-строги норми, за да се гарантира неговата екологична и социална цялост.

Липсата на споразумение означава забавяне на стартирането на програмата, която ще позволи на компаниите да компенсират част от замърсяването у дома, като инвестират в проекти в развиващите се страни за намаляване на емисиите или отстраняване на въглеродния диоксид от атмосферата." В статия за The Conversation д-р Сузана Фишър от Университетския колеж в Лондон казва, че COP28 е "изхвърлила кофата от пътя", когато се е стигнало до споразумение за повече финансиране за адаптиране към изменението на климата.

В по-положителни новини Guardian съобщава, че природозащитните групи са доволни, че пакетът от документи на COP28 признава взаимовръзките между изменението на климата и загубата на природа в по-голяма степен, отколкото която и да е друга COP. Inside Climate News също съобщава за това, като отбелязва, че в кулоарите на срещата на върха министрите са подписали първата по рода си съвместна декларация относно "изменението на климата, природата и хората".

Politico съобщава, че американските зелени групи виждат "нов лост" за прекратяване на нови проекти за добив на нефт и газ в щатите, след като специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери беше сред страните, призоваващи за пълно "спиране" на изкопаемите горива на срещата на върха.