Преговарящи и други официални лица предупредиха, че Саудитска Арабия се е превърнала в "най-голямата пречка за постигане на споразумение" на COP28, където страните обсъждат дали да призоват за постепенно спиране на изкопаемите горива, съобщава New York Times.

В него се казва: "Саудитската делегация категорично се противопоставя на всяка формулировка в споразумението, в която дори се споменават изкопаемите горива".

Саудитските преговарящи се противопоставят и на разпоредба, одобрена от поне 118 държави, целяща утрояване на световния капацитет за възобновяема енергия до 2030 г.

Според интервюта с десетина души, които са присъствали на преговорите при закрити врати, саудитските дипломати са били особено умели в блокирането на дискусиите и забавянето на преговорите.

Вестникът обяснява, че тактиките, използвани от саудитските преговарящи, включват "вмъкване на думи в проектоспоразуменията, които се смятат за отровни хапчета от други държави; бавно прокарване на разпоредба, предназначена да помогне на уязвимите държави да се адаптират към изменението на климата; организиране на напускане по време на съпътстваща среща; и отказ да седнат с преговарящите, които настояват за постепенно спиране на изкопаемите горива".

Статията цитира бившия съветник по въпросите на климата към ООН Линда Калчър, която казва, че докато "повечето страни се различават по степента или скоростта на това колко бързо да се откажат от изкопаемите горива", Саудитска Арабия "дори не иска да води разговор".

Вестникът допълва, че "саудитски официални лица не са отговорили на молбите за коментар".

Въпреки това, статията отбелязва, че Саудитска Арабия не е единствената страна, която възпрепятства напредъка: "САЩ се опитаха да вмъкнат уговорки във формулировката за постепенно прекратяване на използването на изкопаеми горива. Индия и Китай се противопоставиха на формулировката, която би отделила въглищата - най-замърсяващото изкопаемо гориво.

Иран и Русия настояват за разпоредби, които да защитават природния газ. Много страни, като Ирак, изразиха опасения, че прекратяването на използването на нефт и газ може да доведе до опустошаване на страните, чиито доходи зависят от изкопаемите горива, и поискаха по-голяма финансова подкрепа от по-богатите страни."