Правителството на Обединеното кралство официално подкрепи плановете за забрана на газовите и замяната им с в одородни котли в новопостроените жилища в Англия от 2025 г., съобщава Guardian.

Предложенията са част от дълго отлаганата консултация относно нисковъглеродните строителни стандарти и биха могли да означават стандартно инсталиране на термопомпи като част от мерките за превръщане на всички нови жилища в "готови за нулево нетно потребление" от 2025 г., отбелязва изданието.

В статията се допълва, че след консултацията е било решено, че "няма практичен начин да се позволи инсталирането на котли на изкопаеми горива, като същевременно се постигне значително намаляване на въглеродните емисии".

Междувременно британският енергиен регулатор Ofgem заяви, че постепенното премахване на газовите котли ще увеличи сметките за енергия на домакинствата с 43 лири годишно още от 2026 г. съгласно плановете за постигане на нулево потребление, съобщава Daily Telegraph.

Допълнителните разходи се дължат на увеличението на мрежовите такси в сметките за газ от 2026 г., използвани за компенсиране на собствениците на газоразпределителни мрежи за техните минали инвестиции, "базирани на предположението, че техните активи по същество ще бъдат безполезни, когато Великобритания достигне нулево нетно ниво", обяснява той.

Таксата ще продължи до 2050 г., когато се очаква само много малък брой домакинства да бъдат свързани към газовата мрежа, се казва още в статията.

В отделна статия в Daily Telegraph се съобщава, че министърът на енергетиката Клеър Коутиньо ще одобри плановете за изграждане на фабрики за водород по крайбрежието на Обединеното кралство. Коутиньо ще публикува "пътна карта за водорода", в която ще се посочва как Обединеното кралство ще произвежда и използва водороден газ в "промишлени количества".

Водородът предлага чиста алтернатива на природния газ, която потенциално може да замени дизеловото гориво за камиони, влакове и кораби, както и за различни приложения в тежката промишленост, се казва още в статията.