Според прогнозата на международната експертна група на годишния семинар на NOAA за космическото време, сегашният период на най-ниска слънчева активност, с най-малък брой слънчеви петна ще достигне минимум между юли 2019 г. и септември 2020 г., след което ще започне бавен растеж на активността на светилото ни.

Слънчевият максимум се очаква през 2023-2026.

Очакваме слънчевият цикъл 25 да бъде много подобен на 24: същият сравнително слаб максимум, предшестващ дълъг дълбок минимум, смята съпредседателят на групата Лиза Ъптън от Space Systems Research Corp.

Цикълът на слънчевата активност е подобен на махало, осцилиращо между периоди с голям и такива със сравнително малко петна продължаващ ​​приблизително  11 години.

Учените проследяват слънчевите цикли от откриване им през деветнадесети век. Не всички цикли са еднакви. Някои от тях са интензивни, с много слънчеви петна и експлозивни слънчеви изригвания - космическата ера започва с такъв цикъл.

Други са слаби, като последните 24 слънчеви цикъла.

Изследователите все още се учат да предсказват растежа и намаляването на слънчевата активност. Методите за прогнозиране варират от физическите модели на вътрешното магнитно динамо на Слънцето до статистическите методи, подобни на тези, използвани от анализаторите на фондовия пазар.

През последните години в интернет се разпространи информация, че ни очаква свръхдълбок слънчев минимум, като минимума на  Маундър от 17-ти век, продължил 70 години.

Чуват се мнения, че той би могъл да охлади Земята и да ни спаси от изменението на климата. Експертите обаче не споделят това мнение.

"- Няма индикация, че сега се приближаваме към т нар. "минимум на Маундър" - казва Ъптън. - Слънчевият минимум ще бъде дълбок, но не чак толкова.