Меката зима в някои части на Русия силно намалява вероятността за студена зима и у нас. Защо  е така? Нека разгледаме накратко прогнозата на руските синоптици за тамошната зима.

Следващата неделя, 1 декември, ще започне календарната зима в Северното полукълбо.

Към тази дата водещите световни центрове за дългосрочни прогнози актуализираха прогнозата за сезона. Сайтът ГИСМЕТЕО анализира последните корекции и стига до извода, че в Русия като цяло зимата ще бъде по-мека от обикновено.

Най-големите положителни аномалии се прогнозират в руския север, преобладаващата част от Сибир и на север в Далечния Изток. Близки до нормалните стойности на сезонната температура са вероятни в Централна Русия, Волжския регион, на юг в страната, Урал, на юг в Западен Сибир и в Далечния Изток. Малко по-студена зима се прогнозира за района на Долна Волга и в островната част на Далечния Изток.

Основната форма на атмосферната циркулация ще бъде западният въздушен пренос. Разпространението на въздуха от Атлантика ще направи зимата мека и влажна в Русия.

В същото време съществува и вероятност за поява на блокиращи атмосферни процеси с различна интензивност и продължителност - застрахова се сайтът. В тази връзка не са изключени периоди на много топло, но и много студено време. 

Що се отнася до неблагоприятните метеорологични събития, невъзможно ете да се предвидят в сезонната прогноза. Това е прерогатив на средносрочните и краткосрочните прогнози. Но трябва да се обърне внимание, че с увеличаване на честотата на промените в атмосферните процеси техният брой ще се увеличава.

Какво ни интересува нас каква ще бъде руската зима? Работата е там, че за студена зима у нас вече съществува само един главен механизъм: мощен и относително продължителен блокиращ процес над континента, при това от така разположен антициклон, че да "вкара" на Балканите достатъчно студена въздушна маса. Такива въздушни маси в епохата на затоплящия се климат могат да дойдат от Арктика или от Сибир.

На фона на драматично затоплилата се Арктика, до нас трудно достигат достатъчно студени въздушни маси оттам, че да причинят трайна и студена зима. За пореден път ще се уверим в това във вторник, когато у нас ще нахлуе арктичен въздух от северозапад, но ъой няма да бъде достатъчно студен за снеговалеж в низините. Сняг ще вали със сигурност - малко или повече - в планините и "на кантар" в полупланинските области и високите полета.

Друго нещо е "сибирският" въздух. В момента в северните части на огромните сибирски пространства слънчеви лъчи почти не достигат, затова, ако  няма топъл пренос от по-южни ширини или съседните океани, там атмосферата изстива силно, а това изстиване се разпространява и във височина. При процес, който би докарал у нас подобна въздушна маса, у нас се установява все по-рядката "истинска зима". Такава имаше през 2012 и отчасти - през януари 2017 година.

Ако, както прогнозират световните метеоцентрали и руските синоптици, зимата в районите, от които нашите ценители на зимата очакват студ, е много по-мека от обичайното, то и у нас вероятността за студена зима намалява още по-драстично.

Следва да се има предвид и, че съществува мнение, че руските държавни синоптици често се намират под политически натиск да прогнозират по-студена от очакваното зима, заради икономически интереси, свързани с износа на горива. Вземайки предвид това, актуалната прогноза за мека зима в Русия тежи още повече.