Великата китайска стена е система от отбранителни съоръжения в Китай, изградени от камък, тухли, уплътнен земен насип, дърво и други материали.

Китайската информационна агенция Синхуа публикува в профила си в Туитър няколко снимки на цъфтящи праскови, череши и други дръвчета и зеленина, които очароват на фона на древната архитектура.

>>>Виж галерията от снимки>>>

Стената е строена е като цяло от изток на запад по историческата северна граница на страната за нейната защита от нападенията на различни номадски народи от  Евразийската степ.

Няколко отделни стени са построени още през VII век пр. Хр., а през следващите столетия те са свързани в едно, разширени и усилени и получават името Великата стена. Особено известна е стената, строена през 220 - 206 година пр. Хр. от Цин Шъхуан, първия китайски император.

Освен за отбранителни цели Великата стена се използва и за осъществяване на граничен контрол, позволявайки ефективното налагане на мита на превозваните по стоки, ограничаване или насърчаване на търговията и контрол на имиграцията и емиграцията. 

Отбранителните възможности на стената са усилени с изграждането на наблюдателни кули, казарми, гарнизони, системи за димна или светлинна сигнализация, както и от използването на трасето на самата стена като транспортен коридор.

Стената преминава през райони с различна надморска височина, затова пролетните краски не я превземат едновременно.

 

Повечето снимки са от района на Пекин.