Пролетта в северното полукълбо напредва и температурите се повишават, а снежната покривка бързо отстъпва на север към крайните северни части на Азия и Североизточна Европа.

Моретата около континента също се затоплят, но за затоплянето на водата се изисква много по-голяма енергия, отколкото за същия обем въздух, затова в момента водните басейни оказват като цяло забавящ ефект върху прилежащите въздушни маси.

Какви са температурите в нашето Черно море?

Черно море

Снимки: ГМЦ РФ, iStock by Getty Images/Guliver Photos

На картата можете да видите, че в по-голямата част температурата на водите на повърхността му са от 6-7 до десетина градуса. В северните части има и места с малко по-студена вода.

Определено все още не става за нормално къпане, дори, ако  духне вятър от вътрешността и температурите доближат 20 градуса и по крайбрежието.

>>>Виж галерията от карти с температурите на останалите морета>>>

Все пак времето на нашето Черноморие наближава и при много добро желание, човек може да влезе за секунди в 9-10 градусовата вода.

За разлика от него, по брега на Бяло море, но не гръцко-турското, а това на север от континента, температурите са около нулата. Да, заради солеността е възможно водата все още да бъде течна и при минус 1 градус. 

Бяло море

Снимки: ГМЦ РФ, iStock by Getty Images/Guliver Photos

В Баренцево море може да се види "работата" на Гълфстрийм, като от изток на запад температурата му се повишава от около нула до 5-6 градуса. 

Средиземноморието е съвсем друго нещо. Макар, че на повечето места и тук все още е малко рано за плаж, има участъци, където при добро желание къпането не е непоносимо.

В южните му и централни части температурите са от 15 до 18 градуса, като най-топло е на изток, около Кипър и сирийската Латакия.

Все пак, има място, където не само става за плаж, а и температурите са в горната част на комфортните, на границата с твърде топлия "чай". Това е Червено море и варират от 18 градуса на север към Суец до 28 и дори 29 градуса в южните му части!

Снимки: ГМЦ РФ, iStock by Getty Images/Guliver Photos