Сланата е вид валеж

Образува се при силно нощно изстиване на земната повърхност при температура под 0 оC. За целта е необходимо напълно тихо и едновременно ясно време.

>>>Виж снимки  на различни по сила и красота слани>>>

Водната пара от въздуха, който допира изстудената земната повърхност или тази на предметите по земята, вкл. растенията, се задържа върху нея във вид на ледени кристали. Възможно е да се образува слана и върху снежна покривка.

За да се образува слана, температурата на въздуха на височина два метра (това са температурите на телевизионните карти, които ерудираните говорителки ви съобщават) не е необходимо да бъде отрицателна.

Слана може да се образува  и при 1-2 и дори 3 градуса температура.

От утре сутрин, но  най-вече в четвъртък и петък, а на места и в събота, ще се образува слана. Това важи най-вече за високите полета и котловини и ниските инверсионни места в низините.

Причината е, че още от вторник над страната от север и североизток прониква по-студен въздух. Температурите ще се понижават още и дневните в четвъртък и петък ще бъдат около десет градуса. Това са стойности, по-ниски от тези, които имахме в понеделник, с над 11-13 градуса, но в подобно пролетно застудяване няма нищо ненормално или извънредно. По-любопитното е, че този март дотук е с близо 4 градуса по-топъл от обичайното и температурите през половината изминали дни бяха априлски и дори майски.

Но да се върнем към текущото застудяване.

Студената въздушна маса в пика му ще бъде с температура във височина дори под минус 5 градуса - нормални, но за февруари стойности.

Поради тази причина, на места сутрин по високите полета ще има дори мраз (отрицателни температури на въздуха), а сланите там са сигурни.

Мнозина смятат, че щом има слана, цветът на вече цъфтящите дръвчета задължително ще опада. Всъщност, не е точно така.

Различните растения имат различна студоустойчивост на различните си части и краткотрайни понижения на температурата на съответните части до няколко десети под точката на замръзване могат да бъдат безвредни.

Разбира се, по-свиреп студ от минус няколко градуса вече ще нанесе щети на цвета, листата или завръзите.

Парадоксално, но сланата може да помогне в рамките на няколко десети от градуса под нулата.

Работата е там, че за преминаването на водата от една фаза в друга, се изисква значително повече енергия или се отделя такава, в зависимост от посоката на прехода, отколкото за простото затопляне или повишаване на същото количество в рамките на една фаза.

При преминаване на парите в твърда фаза или в течна, се отделя топлина, която в определени температурни коридори дори предпазва зелените части. Разбира се, отново говорим само за рамките на гранични температури, до няколко десети около точката на замръзване.

Опасният период за овошките и зеленчуците приключва към неделя, когато температурите ще се повишат достатъчно.