Промените в климата се отразяват на растителността на планетата ни и сега тя се променя по-бързо, отколкото през предишните 18 000 години, съобщи ЮПИ.

Учени от университета на Уисконсин са използвали древен полен, за да определят темпа, с който са се променяли глобалните растителни общности през хилядолетията.

"Анализирахме мрежа от над 1000 примера от фосилен полен от цял свят - най-големия подобен анализ досега - каза Джак Уилямс от екипа пред ЮПИ. - Те са извлечени от седименти, взети дълбочинно от езера и блата, и осигуряват непрекъснати данни за историята на растителността от хиляди години".

Специалистите могат да определят групите растения, от които са различните зрънца полен.

Зрънцата полен от най-горните седиментни слоеве показват, че темпът на промени в растителността се ускорява от 3000 години.

Данните насочват, че съвременните растителни общности се променят по-бързо, отколкото преди 18 000 години, в края на последния Ледников период, когато растенията са завземали новите разтопили се територии.

Изследването потвърждава, че хората променят екосистемите на планетата ни от няколко хиляди години.

Учените се надяват в следващо изследване да определят дали новото използване на земята от ранните човешки общества може да обясни резките промени, започнали преди 3000 до 4000 години.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".