Когато зимата набира скорост и температурата навън пада все повече и повече, кой от нас не мечтае да бъде на топло и да не подава носа си навън? Желателно е до началото на топлите пролетни дни. Разбира се, хората могат само да мечтаят за това. Но в природата има същества, които перфектно въплъщават тази мечта в живота! Говорим за дървесните жаби от Аляска.

Веднага след като настъпи студа, тези жаби замръзват и оцеляват през зимата в това състояние. Преди това те подготвят за себе си гнезда от изгнила земя и паднали листа.

Учените от Университета на Аляска в Феърбанкс и Института по биология на Арктика (UAF) обясняват как тези същества могат да оцелеят в отрицателна температура в продължение на почти шест месеца. За да се избегнат клетъчната смърт по време на замразяването, жабите "обгръщат" клетките си с глюкоза. Този механизъм се нарича криопротекция.

>>>Вижте галерия от снимки на различни представители на тези симпатични животни>>>

Концентрацията на захар вътре в клетките помага да се балансира концентрацията на соли, които се образуват в процеса на замразяване, и също така задържа вода в клетките, предотвратявайки тяхната смърт.

Учените са провели експеримент чрез замразяване на жаби в лабораторията. Проучването показва, че концентрацията на глюкоза в тялото на дървесните жаби, живеещи в естествената им среда, е 13 пъти по-висока в мускулната тъкан, 10 пъти по-висока в сърдечната тъкан и 3,3 пъти в чернодробната тъкан, отколкото в тази в контролираната лабораторна среда.

Именно тази концентрация позволява на дивите жаби да оцелеят при ниски температури за повече от 210 дни.

Изследването на способността на дървесните жаби да замръзнат без да загинат, може да намери приложение в трансплантологията: ако учените се научат да замразяват и размразяват органите, без да увреждат тъканите, тогава лекарите ще имат повече време за трансплантация.

Жабите са едни от най-успешно приспособените за живот на планетата ни гръбначни. Безопашатите земноводни (Anura), наричани обикновено жаби, са разред земноводни, включващ около 5000 вида.

Най-старите предшественици на днешните представители на разреда са излезли на сушата преди над 200 000 000 /двеста милиона!/ години и  са преживели всички големи измирания, като Перм-Триаското, Юрското и КТ-събитието (импакта на метеорита в Чишулуб, довел до края на ерата на динозаврите/.

Скромно скрити в калта под нозете на владетелите на Земята през различните и периоди от последния четвърт милиард години, жабите са надживели всички тях и продължават да бъдат едни от най-успешните животински видове на планетата ни.

>>>>>Виж галерия от снимки на различни жаби>>>>>