Емисиите на въглероден диоксид в света са намалели със 7 процента тази година на фона на пандемията от коронавируса. Това сочат предварителни данни на Глобалния въглероден проект (Global Carbon Project) - авторитетна група от десетки международни учени, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Експертите изчисляват, че в световната атмосфера през 2020 г. ще бъдат отделени общо 34 млрд. метрични тона въглероден диоксид спрямо 36,4 млрд. метрични тона миналата година, което бележи най-значителното отчитано досега понижение. Това не се е случвало от Втората Световна война насам. 

Най-сериозен е спадът във Франция и Великобритания, и е отчетен при налагането на карантинните мерки за втората пандемична вълна.

Според учените спадът се дължи най-вече на факта, че хората си стоят у дома и пътуват по-малко с кола или самолет. Очаква се обаче след края на пандемията въглеродните емисии да скочат, предупреждават те.

Наземният транспорт е източник на около една пета от емисиите на въглероден диоксид.

"Разбира се, локдаунът в никакъв случай не е начинът за борба с климатичните промени", подчертава един от авторите на проучването.

Същата група учени преди месец прогнозира, че емисиите ще намалеят с 4 до 7 процента в зависимост от развитието на пандемията. Заради втората вълна и продължаващите ограничения върху пътуванията спадът е достигнал 7 процента, посочват експертите.

Въглеродните емисии са намалели с 12 процента в САЩ и с 11 процента в Европа, но едва с 1,7 процента в Китай. Това се дължи на факта, че Китай по-рано наложи локдаун и втората вълна там бе по-слаба. Освен това китайските емисии в по-голяма степен идват основно от промишлеността, отколкото в други страни.

Дори с този силен спад обаче, всяка секунда в света тази година в атмосферата са били изхвърляни средно 1075 метрични тона въглероден диоксид.

Окончателните данни за 2019 г. сочат повишение на годишна основа с едва 0,1 процента спрямо средното годишно увеличение с 3 процента преди едно-две десетилетия. Според учените е възможно, дори с очаквания скок след края на пандемията, през 2019 г. да е била достигната пиковата стойност на въглеродните емисии.