Въпреки, че се намира разположена на и в близост до Екватора, големи части от Бразилия в последните месеци страдат от невиждана суша.

Най-тежката суша от близо век, която засегна два ключови региона в Бразилия, причинява хаос на водноелектрическите язовири и култури и заплашва възстановяването от пандемията на най-голямата икономика в Латинска Америка.

>>>>Вижте снимки от сушата в Бразилия>>>>

Месеци с оскъдни валежи намалиха водата в реките, оставиха бреговете им напукани и пресъхнали и намалиха нормално разпространените около тях  резервоари до мрежи от локви в югоизточния и централния запад на Бразилия.

Сушата в тази голяма, икономически решаваща част на страната, вреди на два важни сектора: водноелектрическата енергия, от която Бразилия зависи на почти две трети от своя електрически капацитет и селското стопанство, което също е основен двигател за възстановяването от икономическата криза, донесена от Covid-19 миналата година.

Засега няма и следа от дъжд: идва зимата в Южното полукълбо, която обикновено е суха и в двата региона.

Експертите твърдят, че сушата на юг е причинена главно от La Nina, цикличното охлаждане на повърхностните температури на Тихия океан.

"Изправени сме пред "сух сезон ", който в действителност ще продължи една и половина до две години", каза Педро Луис Кортес, професор в Института за енергетика и околна среда в университета в Сао Пауло

В централния запад сушата се дължи на унищожаването на тропическите гори на Амазонка, казват експерти.

Обезлесяването е намалило облаците, генерирани от Амазонка, които носят  валежи в голяма част от Южна Америка.

В централна западна Бразилия разрушенията причиняват недостиг на валежи от близо десетилетие.

Този проблем е част от по-големия въпрос за изменението на климата и рискува да стане "хроничен", каза Кортес пред Франс прес.

Сушата засяга производството на водноелектрическите язовири в Бразилия, повечето от които се намират в двата региона.

Средните нива на водата в резервоарите на засегнатите язовири са намалели с повече от 30 процента.