Ново изследване навежда на мисълта, че донесеното от Ел Ниньо топло и сухо време е виновно за драматичното намаляване на популациите торни бръмбари в Амазония, съобщи ЮПИ.

Торните бръмбари пренасят и рециклират хранителни вещеста и разпръскват семена. Здравето на популациите торни бръмбари може да се използва като индикатор за здравето на екосистема.

Повечето проучвания за последствията от сушата и горските пожари в Амазония фокусираха вниманието върху дърветата, но новото изследване показва, че Ел Ниньо също има негативен ефект върху флората и фауната.

Като част от широкомащабно изследване между 2010 г. и 2017 г. учени преброили торни бръмбари от 98 вида, живеещи в 30 участъка от Амазонската джунгла в Бразилия. През 2010 г. били преброени около 8000 бръмбара в тестваните 30 участъка, а през 2016 г. след месеци на донесени от Ел Ниньо горещини и сухо време - едва около 2600 бръмбара.

Предишни изследвания разкриха, че засегнатите от горещини, суша и човешка дейност участъци от джунглата са по-податливи на горски пожари. Новото изследване установи, че намаляването на торните бръмбари е по-голямо в горите, където е имало пожари, отколкото в засегнатите само от горещини и суша участъци. "Открихме далеч по-малко торни бръмбари след Ел Ниньо, а оцелелите се затрудняваха да вършат работата си, свързана с разпространение на хранителни вещества и семена в засегнатите само от суша участъци от джунглата и в горите, в които е имало също пожари", заяви Родриго Фадини от Федералния университет на щата Пара в Бразилия.

Резултатите от изследването са публикувани в Biotropica