Тази вечер зимата постепенно настъпва в страната. За 28 ноември е в сила оранжев и жълт код за обилни валежи от дъжд и сняг, а на места и за бурен вятър, сочи справка на сайта на НИМХ-БАН.

За 6 области на Североизточна и Източна България е в сила оранжев код за сняг, поледици и бурен вятър. Предупреждението е за Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна и Бургас.

В Източна България, Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания, предаде Дарик.

За останалите области на страната е обявен жълт код. За 7 области на страната предупреждението е заради очаквани валежи от сняг: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Перник, София-град и Област София.

За 10 области жълтият код е обявен заради очаквани валежи от дъжд и сняг. Това са: Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен и Ямбол.

За областите Ловеч, Габрово, В. Търново, Русе и Силистра жълтият код е за сняг и бурен вятър.

Застудяването ще продължи и в по-голямата част от страната температурите на 28 ноември ще са с обратен дневен ход. Сутринта температурите ще са минус 2-0 градуса в Северна България до 4-8 градуса в Южна България, а към 14.00 часа: минус 4 - минус 2 градуса в Северна България и по високите полета на, 2-4 градуса в Горнотракийската низина.

През нощта в четвъртък снеговалежите ще продължат, значителни ще са в Южна България и там ще се образува снежна покривка с изключение на крайните югозападни райони. В Северна България снеговалежите ще отслабнат.

 АПИ: Не тръгвайте на път без зимни гуми

Шофьорите, на които им предстои пътуване през следващото денонощие, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия, предупредиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Необходимо е да се кара внимателно, със съобразена скорост, да се спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

На директорите на областните пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места, информират от Агенцията.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове са осигурени необходимите количества сол, пясък, луга и химически вещества.