Правителството на САЩ предложи нова рамка, която ще позволи на енергийните компании да получат достъп до данъчни облекчения в размер на милиарди долари за производство на нисковъглероден водород, съобщава Ройтерс.

Според информационния бюлетин кредитите "ще се основават на емисиите на парникови газове през целия жизнен цикъл на източника на енергия, използван при производството на водород".

Въпреки това, в доклада се казва, че има несигурност по отношение на това как производителите на ядрена енергия биха могли да се възползват.

Асошиейтед прес добавя: "Предложението - което е част от приетия миналата година от демократите Закон за намаляване на инфлацията - очертава стъпаловидна система за определяне на това кои производители на водород ще получат най-много кредити, като проектите за по-чиста енергия ще получат повече, а по-малки, но все пак значими кредити ще получат тези, които използват изкопаеми горива за производството на водород.

Според оценки на администрацията кредитите за производство на водород ще осигурят 140 млрд. долара приходи и 700 000 работни места до 2030 г. и ще помогнат на САЩ да произвеждат 50 млн. метрични тона водород до 2050 г."

Отделно от това Bloomberg съобщава, че ядрените реактори няма да се възползват от закона, но твърди, че "в бъдеще може да бъде добавена специална разпоредба за ядрената индустрия".

Ню Йорк Таймс добавя: "Без предпазни мерки, според няколко проучвания, данъчните облекчения могат да доведат до неволно изхвърляне на стотици милиони тонове допълнителен въглероден диоксид.