Няколко държави, начело със Саудитска Арабия, блокираха стъпка на държавите от Г-20 за намаляване на използването на изкопаеми горива, съобщава Financial Times, което е "последният знак за глоб

алното напрежение относно бъдещата роля на петрола, газа и въглищата, докато светът се бори с изменението на климата". Вестникът продължава: "Страните от Г-20 публикуваха обобщаващ документ в събота след няколко дни на интензивни дискусии, чийто домакин беше Индия в Гоа. В него се казва, че някои държави членки са подчертали необходимостта от намаляване на използването на изкопаеми горива без улавяне на емисиите "в съответствие с различните национални условия".

Но други "имат различни виждания по въпроса". Вместо това тези държави искат да се съсредоточат върху разработването на технологии за улавяне на емисиите на парникови газове.

Няколко души, запознати с преговорите, заявиха, че Саудитска Арабия е била водеща в натиска срещу постепенното намаляване на изкопаемите горива и е била подкрепена от няколко други държави.

В предишни преговори Русия и Китай последователно се противопоставяха на този ход и попречиха на сключването на пакт на срещата на върха на ООН за климата в Египет в края на миналата година. Страните от Г-7 вече се споразумяха да ускорят постепенното намаляване на изкопаемите горива.

На срещата в събота също така не беше постигнат напредък по определянето на глобална цел за развитие на възобновяемата енергия."

Ройтерс добавя: "В края на четиридневната им среща официалните лица издадоха заключително изявление и обобщение на председателя вместо съвместно комюнике... Известно е, че основните производители на изкопаеми горива Саудитска Арабия, Русия, Китай, Южна Африка и Индонезия се противопоставят на целта за утрояване на капацитета за възобновяема енергия през това десетилетие."

Hindustan Times твърди, че разговорите са се "провалили" поради несъгласие относно целите за възобновяемата енергия, "въпреки че индийският министър по въпросите на възобновяемата енергия добави, че разговорите все пак са били "едни от най-успешните" за [Г-20] и че са поставили важна основа преди преговорите за климата COP28 по-късно тази година".

Германският министър на икономиката Роберт Хабек, който присъстваше на срещата, обвини Русия, че е играла "деструктивна роля" в преговорите, съобщава Die Zeit, като отбелязва, че руският заместник-министър на енергетиката е демонстрирал "напълно погрешна преценка на действителността" и "напълно изкривен мироглед", като е описал енергийната криза като резултат от финансовата криза през 2008 г.