Обединените арабски емирства (ОАЕ), които са домакини на тазгодишната среща на върха на ООН по въпросите на климата COP28, имат "третите най-големи планове за разширяване на добива на нефт и газ в света", според "Гардиън".

Страната има планове за добив на нефт и газ, равняващи се на 7,5 млрд. барела петрол, 90% от които "ще трябва да останат в земята, за да се изпълни сценарият за нулево нетно потребление, определен от Международната агенция по енергетика", продължава вестникът.

По този начин националната петролна компания Adnoc отстъпва по планове за разширяване само на близкоизточните петролни държави на ОАЕ - Саудитска Арабия и Катар, се казва в статията. В

естникът добавя, че това е особено забележително, като се има предвид, че Султан Ал Джабер, главен изпълнителен директор на Adnoc, е "противоречиво назначен" за председател на COP28. "Неотдавнашните изявления на Ал Джабер също изглеждат трудни за съгласуване с огромните планове на Adnoc за нов добив на нефт и газ", се казва в материала.

В него се посочва речта му на конференцията "Пътят към COP28" в Дубай на 15 март, в която той заяви: "Ние [светът] трябва бързо да намалим емисиите".

Данните за статията на Гардиън са от база данни, събрана от германската неправителствена организация Urgewald, която на свой ред идва от Rystad Energy - стандартен източник за индустрията, който не е достъпен за обществеността