Въпросът дали има живот на Марс стои открит все  още, но може би скоро ще получи окончателен отговор.

Според съобщение на сайта euractiv, италиански проект, получил европейско финансиране, има за цел да проучи възможностите, в близко бъдеще на Червената планета да бъдат засадени... маслини. 

>>>Виж още: Зоната на Златокоска: климатичният късмет на Земята>>>>>

В рамките на проекта, италианската ENEA (националната агенция по технологии, енергетика и устойчиво развитие) е патантовала технология, която след това е била изпробвана в публично-частната компания Tripode.

Значителен прогрес е бил постигнат, благодарение на програмата ISAAC, която беше съфинансирана в размер на повече от 4,7 милиона евро от европейската програма "Хоризонт 2020".

Според италианците, отглеждането на маслинови дръвчета на Марс всъщност ще стане възможно благодарение на "микросвят", който позволява растенията да се развиват в изключително враждебна среда. Това е експериментално потвърдено от Енеа в изследователския център в Неапол.

>>>>>>Виж още: времето на Марс: слънчево, с минимална температура минус 70 и максимална +4 градуса>>>>>>>>

 

В този експеримент се използва почва, а не воден разтвор на хранителни вещества (хидропоника), като в другите експерименти с отглеждането на растения в космоса.

Системата имитира полеви условия, но в затворено помещение и позволява на хората да отглеждат картофи, домати, маруля и босилек, а в случая за пръв път - и дървета, при това в напълно неподходящи за тях околна среда (летища, метростанции и търговски центрове и полярните региони).

"Нашите "микрокосмос " косистеми , които се различават от традиционните оранжерии и инкубатори са в състояние да възпроизведат в лабораторията, естествените условия в природата", обяснява Луиджи Д'Акино, член на екипа на Enea.

Това става възможно в резултат на използването на двукомпонентен инкубатор: долната сфера за кореновата система, горната сфера за стъблото  и короната на растенията.

Тези две системи са независими един от друг, но са свързани и симулират естествената връзка между стъблото и корените на дървото.

Обменът на газ протича през почвата. Симулаторът, използван в проекта Enea, контролира растежа на растенията чрез високотехнологично устройство, което контролира влажността и температурата, докато LED светлините модулират правилното осветление.

Резултатите от работата вече привлякоха вниманието на медиите, но докато любопитството и ентусиазмът са оправдани, все още е необходима  проверка на постиженията на проекта ISAAC в реални условия: в космоса и на Марс.