Застудяването от последните няколко дни ще бъде най-осезаемо утре, когато температурите сутрин на места ще са около нулата, а денем няма да надвишат 10-14 градуса. Ако това ви изглежда лоша новина, поемете дъх и хвърлете позитивен поглед към уикенда - очакванията са ниските температури рязко да се повишат и в края на седмицата навън да бъде същинско лято.

Накратко за синоптичната  обстановка над и в близост до Европейския континент.

Единият от основните "готвачи в кухнята на времето" - Азорският антициклон, е разположен североизточно от обичайното си положение и центърът му е приблизително в района на Бискайския залив. В централната и източна част на континента, северно от Балканите, наблюдаваме бъзроподвижен атлантически циклон. 

Разликите в атмосферното налягане между тези два вихъра-антиподи (т. нар. "градиент") е много голяма и баричните сили карат въздушната маса да се движи бързо  втези области. На това дължим и днешният вятър в страната, който в Дунавската равнина ще бъде и бурен, с над 105 км/ч пориви.

Още утре антициклонът на запад ще отслабва временно в източната си част, а обширната барична долина, разпростираща се от Баренцево море на север до Източна Либия (Киренайка) на юг, ще се изтегля на изток и североизток. В резултат, вятърът у нас ще отслабва, но до Балканите ще достигат недикрай трансформирани екс-арктични въздушни маси. Затова и утре ще бъде най-студеният ден на седмицата. Разбира се, това не е нещо необичайно. През последното десетилетие-две е имало и доста по-студени периоди през октомври, включително с установяване на временна снежна покривка в района на София.

По днешния и утрешен процес валежите ще бъдат съвсем слаби или никакви, макар да не е изключено над 900-1200 метра да прехвърчи някоя снежинка в наветрените части на планините.

Интересното следва.

Още в петък мощен поток от арктичен въздух ще се насочи през Северно море, Британските острови, Северозападна Европа, Бискайския залив, Франция и Испания към Западното Средиземноморие  и там ще се образува обширна и мощна циклонална област. В източната ѝ периферия към Балканите ще започне силен и траен пренос на топли субтропични въздушни маси.

У нас ще се усили вятърът от южната четвърт, а температурите ще се повишат до класически (характерни за дълъг период от втората половина на 20 век) ранносептемврийски и дори късноавгустовски температури.

Това не само, че не е необичайна, а е съвсем нормална обстановка за есенно-зимния период. Обикновено циклоните се придвижват на изток и след няколко дни топло и ветровито време, у нас от северозапад идват хлад и валежи. В случая, обаче, блокиран от Азорския антициклон на запад и негов "побратим" с център над крайните югоизточни части на Европа, тази обстановка ще бъде трайна и в полза на топлото време у нас. 

Вижте диаграмата:

Снимка: meteoguru

Диаграмата е на сайта Метеогуру и е интерпретация на прогнозите на модела на Европейския център за средносрочни прогнози. Както е видно, за 60 часа от ранните часове на утрешния ден до събота-неделя, температурите във височина у нас ще се повишат с над 15 градуса. Уточнение: графиката показва температурата в свободната атмосфера на височина (в случая) около 1500 метра. В зависимост от елементите на времето - количество слънчево греене, ъгълът на слънчевите лъчи, облачността, вятърът, температурите при земя биха могли да бъдат и  с до 15-17 градуса по-високи. В случая, заради сезона, делтата (разликата между параметъра на графиката и приземната температура) ще бъде по-малка - до 8-12 градуса в повечето случаи.

Дневните температури ще бъдат над 20 градуса в по-голямата част на страната, евентуално с изключение на крайните северозападни части, където особеностите на релефа не позволяват пълноценно проявление на южния пренос. Затова пък в източните райони и  северно от планините, температурите в някои дни ще бъдат около и  дори над 25 градуса. Валежите са малко вероятни, а ако  ги има, ще са символични. 

Този тип време ще се задържи с малки промени с голяма вероятност до края на месеца, но  вероятно и първите дни на ноември.

Следете ежедневните ни анализи и прогнози.