Топенето на ледените шапки в миналото е довело до 10 пъти по бързо повишаване на нивото на океаните, отколкото в наши дни, установи британско изследване, цитирано от Франс прес, цитирана от БТА.

Нивото на моретата може да се повиши с един метър, дори и двойно до края на 21 век, предвиждат учените. Екип от университета в Дърам, използвайки геологични данни, установи, че нивото на океаните се е увеличавало с 3,6 метра на сто години. Това е продължило половин хилядолетие в края на последната ледникова епоха преди около 14 600 години.

Научният колектив констатирал също, че това покачване на нивото на моретата с 18 метра е станало главно благодарение на топенето на ледените шапки в Северното полукълбо, а не в Антарктика, както се мислеше по-рано. По думите на съавторката на изследването Пипа Уайтхаус бързото покачване на споменатите нива се дължи главно на топенето на ледените шапки в Северна Америка и Скандинавия.

Според изследователката учудващо слаб е бил приносът на Антарктика.

Екипът е особено разтревожен от климатичното затопляне. Уайтхаус отбелязва, че всяка промяна в океанското течение Гълфстрийм заради топенето на ледената шапка в Гренландия, ще доведе до значителни промени в британския климат.

Феноменът с покачването на нивото на моретата, който е продължил пет века, е сравним с разтопяването на ледена шапка с площ два пъти по-голяма от тази на Гренландия.

Този процес е довел до наводняването на значителни територии и до смущения в океанските течения, генерирали промени в глобалния климат.