Няколко десетки души са починали внезапно в понеделник в района на канадския град Ванкувър, това е пик на смъртността, вероятно свързан с горещата вълна, обхванала западната част на американския континент, съобщи федералната канадска полиция, предаде Франс прес.

През последните два дни смъртните случаи в Западна Канада и северозападната част на САЩ са поне 134, писа френският в. "Монд", цитиран от БТА.

Два пункта на полицията и на кралската жандармерия в региона на Ванкувър съобщиха поотделно, че най-малко 69 души са починали внезапно от понеделник насам в градовете Барнаби и Съри, на фона на исторически "горещ купол", захлупил западната част на Канада и САЩ - климатичен феномен, при който топлият въздух се задържа в близост до земята, докато слънцето продължава да я нагрява.

Смятаме, че горещината е допринесла за повечето смъртни случаи, се казва в полицейско съобщение и се добавя, че голяма част от жертвите са в пенсионна възраст.

Говорител на жандармерията призова хората да проверят дали близките им са добре и подчерта, че времето е смъртоносно за уязвими членове на общността, особено за възрастни хора и за такива със здравословни проблеми.

Премиерът на провинция Британска Колумбия Джон Хорган каза, че това е най-горещата седмица, която тази част от Канада някога е преживявала.

Канадският град, който е на тихоокеанския бряг, от няколко дни регистрира температури от 30 градуса по Целзий, много над нормалните, които са около 21 градуса за този сезон.

Абсолютен температурен рекорд за цяла Канада беше отчетен в понеделник в Литън - селище североизточно от Ванкувър, където живачният стълб достигна 47,9 градуса, а няколко града във вътрешността на провинцията регистрираха и във вторник температури над 40 градуса.

Предупреждения за изключително горещо време остават в сила за по-голямата част на Западна Канада, горещата вълна се премества на изток към провинция Албърта и в северозападна посока.

"Монд" отбелязва, че според властите повечето от 134-те случая на внезапна смърт през последните два дни са свързани с горещата вълна, обхванала Западна Канада и северозападната част на САЩ. Температурата достигна 49,5 градуса по Целзий, като аномалната жега доведе до затварянето на училища и центрове за ваксинация, прекъсвания на електричеството и спиране на градския транспорт.

Властите определят като "изключително опасни" високите температури, дължащи се на т. нар. "горещ купол".

Температурите в градове, известни с умерения си климат, като Портланд в северозападния американски щат Орегон, достигнаха рекордни стойности от 40-44 градуса, а в съседни райони термометрите отчетоха и по-високи показатели, пише в. "Гардиън".

Подобни климатични събития не се случват често, веднъж на едно до три десетилетия, отбелязва Ник Бонд, главният климатолог на щата Вашингтон. Такива температури, макар и не най-високите в страната, са особено тежки за този регион, който не е подготвен и адаптиран.

Температурите ще се понижат на места, но въпреки това ще останат по-високи от обичайните. Това създава опасности за земеделието и риск от пожари, предупреждава Бонд в британското издание.

Ситуацията се влошава от сушата, пише американският в. "Ню Йорк таймс". След като се затопли, земята изсъхва, което улеснява още по-голямото повишаване на температурите. А в засегнатите от засушаване западни райони на САЩ има достатъчно топлина, която да попадне в капана на създаващата "горещия купол" атмосферна система с високо налягане, която действа като капак на тенджера, отбелязва вестникът.