Рекордни горещини обхванаха Западна Канада и властите на три канадски провинции и две арктически територии издадоха предупреждения за опасно време, предадоха световните агенции.

Над 40º по Целзий бяха регистрирани в Британска Колумбия през уикенда, по-специално в ски курорта Уислър. Литън, в Британска Колумбия, пък вече държи рекорда за най-висока температура (46,6 градуса от Целзий). Предишни рекордьори бяха два града в провинция Саскачеван (гранична със САЩ провинция), които бяха регистрирали на 5 юли 1937 г. - 45 градуса по Целзий.

Климатолози казаха, че в някои части на Канада е по-топло, отколкото например в Дубай. А специалисти заговориха за "горещ купол", захлупил западните части на страната.

Температурите може да прехвърли 47º някъде, каза климатологът Дейвид Филипс пред CTV.

Тревоги за опасно горещо време бяха издадени за провинция Британска Колумбия, за части на Саскачеван, за провинция Албърта, за територията Юкон и за Северозападните територии.

В магазините свършиха климатиците и вентилаторите. По места се появиха хладилни заслони. Някои барове и ресторанти - и дори плувни басейни - бяха обявени за прекалено горещи, за да функционират. 

Тихоокеанският северозапад на САЩ също чупи рекорди, особено в части от щата Вашингтон и Орегон.

Американската национална метеорологична служба нарече условията на горещите вълни "исторически" и заяви, че те ще продължат през седмицата, "с многобройни дневни, месечни и дори рекордни за всички времена температури".

Сиатъл и Портланд, често обект на шеги за дъждовния климат, може да са сред онези, които са стигнали до най-високите температури в понеделник. И в двата града надминаха 40º, съобщи BBC. От видеото се вижда, че в Портланд температурата е достигнала 44 градуса.