Китайската доминация в областта на слънчевата енергия поставя Запада пред труден избор, пише авторът на Файненшъл Таймс Греъм Алисън.

В статия за FT Греъм Алисън, професор по правителствени науки в Харвардския университет и автор на книгата "Обречени на война: могат ли Америка и Китай да избягат от капана на Тукидид", казва:

"По-голямата част от соларните панели, за които светът ще похарчи тази година повече, отколкото за петрол, ще дойдат само от една държава. Китай произвежда 80 % от всички слънчеви панели, произведени в света и както отбелязва МАЕ, доминиращата роля на Китай е още по-ясно изразена, когато се разгледа цялата верига на доставки.

Той произвежда 85 % от световното предлагане на соларни клетки, 88 % от полисилиция за соларни цели и 97 % от силициевите слитъци и пластини, които са в основата на соларните клетки...

Факторите, които обуславят успеха на Китай в тази област, са същите, които са го превърнали в безспорната производствена работилница на света. Сред тях са евтиният капитал, бързите регулаторни одобрения, защитата от чуждестранна конкуренция, по-ниските разходи за труд, несравнимата мрежа от доставчици и бързо растящото вътрешно търсене...

Макар да е болезнено да се признае и да е политически неприемливо да се каже, грубият факт е, че в областта на слънчевата енергия, както и в други зелени технологии, включително електрическите превозни средства, зеленото бъдеще на Запада ще бъде червено.

Зависимостта от страна, която ЕС обяви за "системно предизвикателство", а САЩ смятат за свой основен съперник, е обезпокоителна. Въпреки това по-голямата истина е, че европейците, американците и китайците обитават една малка планета.

Необузданите емисии на парникови газове от всеки един от тримата могат така да нарушат климата, че никой да не може да живее на нея. За да осигурят оцеляването на своите граждани, лидерите на тези държави ще трябва да намерят начини за сътрудничество наред с императива за конкуренция.

За целта ще е необходимо да се изработи стратегия, която да издържи това, което Ф. Скот Фицджералд определя като тест за първокласен ум: "да поддържаш две противоположни идеи в ума си едновременно и да запазиш способността си да функционираш". Това е тяхното предизвикателство."

Междувременно в редакционна статия на Los Angeles Times се отправя укор към републиканците в САЩ: "От всички неотложни проблеми, с които републиканците от Камарата на представителите биха могли да се справят - насилието с оръжие, избирателните права, изменението на климата - те използват част от властта си, за да разпалват пламъците на културна война за газови печки....

Законът за защита и свобода на газовите печки и Законът за спасяване на нашите газови печки не са нищо повече от политическа поза. Въпреки това мерките показват колко много републиканците се опитват да се придържат към замърсяващите изкопаеми горива от миналото в свят, който бавно, но сигурно преминава към изцяло електрическо захранване.