И Интензивните горещини продължават да са актуални по целия свят.

Температурите в някои части на Мексико надхвърлят 45 градуса по Целзий, съобщава Ройтерс. Това води до "рекордно потребление на електроенергия, което накара енергийния орган на страната да издаде рядко срещано предупреждение за капацитета на мрежата".

Агенцията добавя: "Потреблението на електроенергия обикновено се увеличава при високи температури, тъй като се увеличава използването на климатици".

Отделно Ройтерс съобщава: "Пекин се подготвя за горещини, тъй като се завръщат горещините". В статията се казва, че китайската столица "е издала второто най-сериозно предупреждение за високи температури" днес и че температурите са надхвърлили 40С "за първи път от 2014 г. насам". Вестникът продължава:

"Миналата седмица Националното метеорологично бюро издаде предупреждение за топлинен удар, почти две седмици по-рано, отколкото в предишни години, тъй като нови рекордни температури за месец юни нападнаха градовете в Северен Китай."

Друга статия на Ройтерс съобщава: "Операторът на електропреносната мрежа в Тексас отново прогнозира рекордно потребление на електроенергия на фона на горещата вълна."

Axios съобщава: "Торнадо в Матадор, Тексас, уби най-малко трима души и рани множество други в сряда вечерта, тъй като линия от бури породи множество торнада в Ролинг Плейнс на фона на екстремна гореща вълна, според New York Times."

В друга статия на Axios се казва, че екстремните горещини в Тексас и южните части на САЩ "може да се задържат до четвърти юли".

В "Гардиън" се казва: "Половината от американците са се сблъскали с "екстремно" време през последните шест седмици".

В Обединеното кралство Times съобщава: "Британците трябва да се подготвят за горещо лято, но според Метрологичната служба е малко вероятно да се повтори миналогодишната екстремна гореща вълна от 40 градуса.

Синоптиците заявиха, че вероятността за топло лято е повече от два пъти по-голяма от обичайната." Daily Mail пише, че Метеорологичната служба "отказва да изключи възможността температурите да достигнат 40С".

Daily Telegraph съобщава: Уил Ланг, ръководител на отдел "Ситуационна осведоменост" в Метрополитен, заяви, че климатичните промени могат да доведат до по-екстремни дъждове дори през лятото." "Промяната на климата може да направи британското лято горещо като това в Южна Франция, но в Обединеното кралство все още ще вали много повече, отколкото в Ница.

City AM съобщава: "Рязкото нарастване на търсенето на климатици в цяла Европа с по-топлото време, което бележи началото на лятото, допринесе за последния скок в цената на газа."