Пекин регистрира най-горещия юнски ден от началото на метеорологичните регистри, а Китай е обхванат от гореща вълна, пише The Guardian.

Продължаваме да отразяваме екстремните горещини, които засягат някои части на Китай.

The Guardian съобщава, че "в четвъртък Пекин е регистрирал най-горещия юнски ден от началото на записванията, съобщи националната метеорологична служба, тъй като части от Северен Китай се гърчат в 40-градусова жега".

Вестникът добавя: "Столицата повиши предупреждението си за горещо време до "червено" - най-високата степен в системата за цветно кодиране на предупрежденията, като заяви, че повечето части на града могат да се изпекат при температури до 40С.

В Китай има четиристепенна система за предупреждение за времето, като червеният цвят е най-тежък, следван от оранжев, жълт и син...

В метеорологичната станция Нандзяо в южната част на Пекин, която се счита за еталон за температурите в столицата, живакът достигна 41,1 С в 15,19 ч. в четвъртък миналата седмица, се казва в изявление на метеорологичната служба, разпространено и от държавната телевизия CCTV.

Числото е с половин градус по-високо от предишния месечен рекорд на станцията от 40,6С, регистриран през юни 1961 г. - годината, в която Китай започва да води метеорологични регистри - и отстъпва само на 41,9С, измерени през юли 1999 г., според метеорологичните данни."

Очаква се продължителната гореща вълна "да продължи до края на юни", съобщава BBC News. Shanghai Securities News пише, че Китайската метеорологична администрация е разгърнала работа за справяне с изменението на климата, като е поискала от длъжностните лица да "участват активно в глобалното управление на климата", допълва вестникът.

Sixth Tone, англоезично списание, базирано в Китай, съобщава, че "основните хидроенергийни центрове" на Китай са изправени пред значително намаляване на производството на хидроенергия, като югозападните провинции, като Съчуан и Юнан, изпитват продължителни засушавания.

Ройтерс твърди, че "рекордните горещини в цяла Азия поставят на изпитание бързо нарастващия парк от възобновяеми енергийни източници, като подчертават необходимостта от резервни доставки, модернизация на преносната система и тарифни реформи, за да се гарантира надеждността и да се предотврати забавянето на въвеждането на зелена енергия".

Той продължава: "В Китай, където възобновяемите енергийни източници представляват повече от половината от енергийния микс, властите поддържат резервни въглищни и газови централи в готовност, за да посрещнат търсенето и внезапните скокове в потреблението в началото на горещините, съобщи консултантската компания Rystad."