Затоплянето на океанските води в резултат на изменението на климата създава идеални условия за повече циклони-бомби като този, който в края на януари връхлетя Североизтока на САЩ с екстремно зимно време, твърдят експерти, цитирани в материал на изданието "Дъ Хил"..

Бурята донесе 23,6 инча сняг в района на Бостън, с което постави рекорд по снеговалежи за един ден, и доведе до най-малко четири смъртни случая в Лонг Айлънд, щата Ню Йорк.В Масачузетс близо 9000 потребители останаха без ток до края на уикенда.

Бомбеният циклон, известен още като експлозивна циклогенеза, се образува от бързо издигане на въздуха близо до повърхността на планетата, което води до рязко спадане на барометричното налягане. Понижаването на налягането обикновено е пряко пропорционално на интензивността на бурята.

Климатолозите казват, че макар да не е ясно дали климатичните промени водят до повече бури и урагани, те вероятно са свързани с по-интензивни бури. Бари Кейм, климатолог от Университета на Луизиана, който е и климатолог на щата, казва, че вероятно подобна динамика има и при циклоните-бомби.

"Това е нещо като бързото усилване на урагана. Това е същият основен вид явление, с изключение на това, че не става въпрос за урагани. В този случай нямаме работа с тропически циклони, а с това, което наричаме екстратропически циклони", каза Кейм пред The Hill.

Пряката връзка между изменението на климата и експлозивната циклогенеза заслужава допълнително проучване, каза Кейм, но по дефиниция повишаването на температурата на океана увеличава условията за по-интензивни циклони-бомби.

"Като цяло ... океаните стават все по-топли", каза Кийм, добавяйки, че затоплянето на температурата на повърхността може да подхрани бомбените циклони под формата на "арктическо нахлуване на въздух, който се излива от Канада през източната част на САЩ и постепенно се отдалечава към Източното крайбрежие", където "започва да взаимодейства с този невероятно топъл влажен въздух".

Този контраст, казва той, е "перфектната конфигурация" за събития като циклона-бомба от миналия уикенд.

"Когато океанът е по-топъл, е напълно разумно да се мисли, че североизточните бури могат да бъдат по-интензивни", казва Джъстин Манкин, доцент в колежа "Дартмут", който се занимава с променливостта и динамиката на климата.

"Тази [човешка] дейност, която е създала тези условия - когато океаните поглъщат повече топлина - дава гориво за такива метеорологични явления", каза той.

Друг фактор са водните пари, които могат да предизвикат по-влажни бури, отбеляза Том Ди Либерто, метеоролог и климатолог от Националната океанска и атмосферна администрация.

"Колкото по-топла е океанската вода, това означава, че в бурята може да навлезе повече водна пара, което води до това, че тези бури могат да бъдат по-влажни", каза той.

Поведението на бомбените циклони може да бъде по-трудно предвидимо, тъй като те обикновено могат да се формират в по-разнообразни условия от ураганите.

Докато ураганите обикновено се формират в топлите океани, за бомбените циклони е известно, че се формират и във вътрешността на страната, като например в случая с бурята от 2019 г., която удари Средния Запад и Северните равнини.

Кийм отбеляза, че последната буря лесно би могла да бъде почти изцяло над океана, а не по крайбрежието, ако траекторията ѝ се е променила леко.

Въпреки че планирането на устойчивостта е съсредоточено до голяма степен върху рисковете от екстремни горещини, въздействието на времето, което удари Североизтока, илюстрира рисковете, които идват с комбинацията от по-високо морско равнище и екстремно зимно време.

Всъщност крайбрежните общини по пътя на циклона-бомба, като Кейп Код, видяха не само лед и сняг, но и наводнения от вълни, които се разбиват в морските стени. Вълна с височина 32 фута е регистрирана край Глостър, Масачузетс, мястото, откъдето е тръгнал търговски риболовен кораб, загинал в "перфектната буря" през 1991 г.

Ди Либерто отбеляза, че някои аспекти на връзката между изменението на климата и условията на бомбените циклони продължават да са предмет на спорове в научната общност.

Един от тези дебати, каза той, е относно това дали затоплянето на Арктика влияе пряко върху "струйното течение в средните ширини, където всички ние живеем", което би могло да повлияе пряко на бури като януарската.

"Някои хора са в лагера, който смята, че затоплянето на Арктика може да окаже влияние, а други казват, че не можем да кажем точно сега, а може би дори не", каза той.

Ди Либерто добави, че макар екстремното зимно време често и погрешно да се посочва като доказателство, че затоплянето не се случва, затоплянето на температурите не изключва метеорологични явления като циклона-бомба.

"Все още очакваме да има дъждовни бури дори в свят на затопляне", каза той. "Въпросът е дали ще успеете да накарате част от този студен въздух да се спусне надолу, за да направи температурите достатъчно ниски за сняг. Така че е напълно нормално от време на време да се появяват снежни бури дори и в един затоплящ се свят".