Миналия месец група от 60 учени призова за мораториум върху слънчевото геоинженерство, включително технологии като впръскване на аерозоли в стратосферата (SAI), съобщава материал в изданието Конвърсейшън.

Това включва флотилия от самолети, които изпускат в атмосферата аерозолни частици, които отразяват слънчевата светлина обратно в космоса  и така охлаждат Земята.

SAI може да направи небето малко по-бяло. Но това е най-малката ни грижа. SAI може да представлява сериозна опасност, потенциално по-лоша от затоплянето, което се опитва да коригира. За да разберем рисковете, ние направихме оценка на риска на тази спорна технология - съобщават учените.

По-хладната Земя означава, че по-малко вода ще се изпарява от повърхността ѝ в атмосферата, което ще промени моделите на валежите. Това би могло да доведе до вълнообразни ефекти в световните екосистеми, но точният характер на тези ефекти зависи от начина на използване на технологията SAI.

Лошото координиране на изпускането на аерозоли може да доведе до екстремни валежи на някои места и до жестока суша на други, което допълнително да предизвика разпространението на болести.

SAI може също така да влоши природните катастрофи в сравнение със сегашното им състояние.

Изригване на вулкан, подобно на това на исландския вулкан Ейяфятлайокутл през 2010 г., би могло да доведе до естествено охлаждане на Земята, тъй като шлейфовете от пепел блокират достъпа на слънчева светлина до повърхността на планетата. Ако това се случи по време на разполагането на SAI, той ще трябва спешно да се регулира (което не е лесно), за да се избегне прекомерното охлаждане на едното полукълбо и да се създадат екстремни метеорологични условия.

По подобен начин, въпреки че ядрената война може да изглежда малко вероятна, глобалните ядрени възможности продължават да нарастват, а лоши политически ръководители не липсват. Една "ядрена зима", по време на която глобалните температури падат с години поради облаци от сажди от ядрени пожари, може да бъде задълбочена от SAI, посочват учените.

Шок при прекратяване

SAI вероятно ще разчита на постоянно разпръскване на аерозоли в атмосферата от флотилия от самолети, тъй като частиците имат период на полуразпад от около осем месеца. Ще са необходими спътници, които да координират тези усилия и да наблюдават евентуалните промени в атмосферата.

Всяко бедствие, което е достатъчно тежко, за да деактивира трайно тези системи, би могло да предизвика "шоково прекратяване". Ако системата SAI, която ефективно "скрива" глобалното затопляне, бъде внезапно премахната за продължителен период от време, Земята би могла да се затопли с няколко градуса в рамките на няколко десетилетия.

Ако вече сме свидетели на пожари, горещи вълни и внезапни наводнения по целия свят при затопляне от около 1,1 °C от 1850 г. насам, представете си само какво би причинило затопляне от 3-4 °C.

Съществуват многобройни начини, по които може да се наруши функционирането на системата за SAI. Безпрецедентна експлозия на слънчева материя, свързана със слънчево изригване, би могла да извади от строя световните електрически системи, като се разбие в магнитното поле на Земята. Това може да повреди авиационните и сателитните системи, необходими за SAI.

Да се надяваме, че през следващото столетие катастрофите просто няма да се случат, също би било грешка. Един модел, оценяващ вероятността от ядрена война между Русия и САЩ, определя тази вероятност на 0,9 % годишно. Оценките за мащабни космически метеорологични събития варират от 0,46 % до 20,3 % годишно.