Изявлението е на 650 учени преди срещата на върха за биологичното разнообразие на COP15, цитирано от Гардиън.

В навечерието на COP15 в Монреал, 650 учени са изпратили писмо до световните лидери, сред които Джо Байдън, Риши Сунак и Урсула фон дер Лайен, в което заявяват, че страните трябва да спрат да горят дървета за производство на биоенергия, съобщава Guardian.

Според вестника в писмото се твърди, че биоенергията "погрешно е смятана за "въглеродно неутрална" и се добавя, че "най-доброто нещо за климата и биоразнообразието е да се оставят горите, а енергията от биомаса прави точно обратното".

Професор Александър Антонели, водещ автор на писмото и научен директор в Kew Gardens, заяви: "Осигуряването на енергийна сигурност е голямо обществено предизвикателство, но отговорът не е да изгаряме нашите ценни гори. Наричането на това "зелена енергия" е подвеждащо и рискува да ускори глобалната криза на биоразнообразието."

Междувременно New Scientist публикува ново изследване, според което целта за спиране и обръщане на загубата на биоразнообразие до 2030 г. - основна цел на срещата на върха за биоразнообразието COP15, може да бъде постигната за 80, а не за 8 години".

Вестникът цитира автора на изследването Дейвид Обура, който казва, че "водещите цели на COP15 трябва да бъдат "огъване на кривата" на загубата на биологично разнообразие възможно най-бързо, без да се поставят строги крайни срокове за успех".

Във връзка с това в. "Гардиън" публикува материал за COP15, в който се казва: "Проектът за цел за защита на 30 % от сушата и морето до края на десетилетието - известен като "30 до 30" доминира в заглавията на новините за COP15...

Други цели включват предложения за ограничаване на разпространението на инвазивни видове, намаляване и промяна на предназначението на 500 млрд. долара годишно за вредни за околната среда субсидии и задължително оповестяване на информация за природата за всички големи предприятия."

Ройтерс също публикува предварителен преглед на COP15. Отделно от това трима млади природозащитници от Обединеното кралство разказват пред Guardian своите надежди и опасения за COP15 и след това.

The Conversation се обсъжда как пасищното земеделие може да помогне за избягване на кризата с биоразнообразието.