Сезонът на ураганите през миналата година беше изключителен във всеки един смисъл: беше един от най-катастрофалните, дъждовни и с най-много тропически циклони, бури и депресии.

Тазгодишният не му отстъпва, дори напротив, но той още не е приключил и е рано за обобщения. Затова пък анимация на НАСА показва активността през предишния сезон.

Харви изля безпрецедентно количество дъжд в Хюстън през август, ветровете на Ирма бяха най-силните, записани в Атлантическия океан, а Офелия причини странни явления за времето в Западна Европа.

Лесно е да се видят щетите, причинени от опустошителни урагани, но променящите се атмосферни течения, които причиняват образуването на климатични системи, е по-трудно да се визуализират.

Нова симулация, публикувана от НАСА, показва как тези промени в атмосферата могат да бъдат проследени, ако наблюдавате аерозолните частици в атмосферата. От 31 юли до 1 август учени от НАСА следиха микроскопичните частици аерозоли от дим, морска сол и прах, носещи се през Атлантическия океан. Математическите модели, създадени от системата за наблюдение на Земята, демонстрират как се движат тези аерозоли. Ако се използват за сателитни изображения от същия период, учените ще могат по-добре да видят физическите процеси, които водят до супер-бури.