Тази седмица температурата на повърхността на океана около Флорида Кийс се е повишила до 38,43С (101,19F), което може да се окаже световен рекорд, съобщава "Гардиън".

Автоматичен буй в залива Манате в националния парк "Евърглейдс" регистрира "безпрецедентната" температура в понеделник, докато други буйове в района надхвърлиха 100F (38C) и 90C (32C), продължава статията.

Ако показанията от понеделник бъдат потвърдени, те ще бъдат с повече от 1,5F по-високи от предишния рекорд - 99,7F (37,6), който беше регистриран във водите край Кувейт преди три лета, съобщава Associated Press.

"Това е гореща вана. Обичам горещата си вана да е около 100, 101 (37,8, 38,3 С). Това е, което беше регистрирано вчера", е цитиран да казва метеорологът от Yale Climate Connections Джеф Мастърс.

Остават редица въпроси относно това дали тази температура наистина е рекордна, съобщава "Ню Йорк Таймс", включително възможността буят да е бил неизправен, както и фактът, че няма официален запис на рекордите за температурата на океана.

"Независимо дали температурата край Флорида е счупила световен рекорд, 100F е тревожно показание за морската вода", продължава статията. Рязкото повишаване на температурите може да има "опустошително въздействие върху водните организми в района, като изследователите съобщават за "100% смъртност на коралите" в някои райони близо до брега на Флорида", съобщава Forbes.

Рифът във Флорида се простира от Маями до Кий Уест и е третият по големина бариерен риф в света и единственият в континенталната част на САЩ, отбелязва "Индипендънт".

Рифовете са "важна част от океанските екосистеми и 25% от морските видове разчитат на тях", допълва изданието. Работи се по спасяването на рифа, съобщава Washington Post, тъй като се съобщава за широко разпространено избелване на рифа, дълъг 360 мили.

"Това определено е най-лошото избелване, което Флорида някога е виждала", казва Андрю Бейкър, който ръководи Лабораторията за бъдещето на кораловите рифове към Университета в Маями, продължава статията.

"Знаехме, че нещо подобно ще се случи в някакъв момент, но просто не знаехме кога. Все пак успяхме да бъдем изненадани от мащаба на това събитие и от това колко рано е дошло през сезона."