Ново изследване установи, че американският град Ню Йорк потъва със средно от 1 до 2 милиметра годишно, съобщи АП.

Този естествен процес, наречен "слягане", се случва на всички места, където земята се компресира. Целта на новото проучване, публикувано в сп. "Ъртс фючър", беше да измери степента, до която огромната тежест на Ню Йорк ускорява слягането в района на града.

Водещият изследовател в проучването Том Парсънс от Американската геоложка агенция твърди, че, въпреки че процесът е бавен, някои части от града в крайна сметка ще потънат в бъдеще.

"Неизбежно е. Земното равнище се понижава, а водата се издига. В един момент тези две нива ще се срещнат", обясни той.

Парсънс уточни обаче, че Ню Йорк може да се превърне в американската версия на Венеция, която потъва в Адриатическо море, едва след стотици години. Нивото на океана се повишава със скорост, подобна на скоростта, с която се понижава сушата. Това, което би могло да ускори слягането в някои части от Ню Йорк, е изменчивият климат на Земята.

Експертите изчислиха също, че сградите в Ню Йорк (които са над един милион на брой) тежат около 1,5 милиарда тона. Всичките тези бетон, метал и стъкло притискат земята допълнително, пише БТА.

"Това не означава, че трябва да спрем да строим сгради. Не означава, че самите сгради са единствената причина за този процес. Има много фактори", каза Парсънс. "Целта беше да установим това предварително, преди да се е превърнало в по-сериозен проблем."

Констатациите от изследването могат да се окажат полезни в борбата за предотвратяването на нарастващите приливи и отливи.

Ню Йорк не е единственото място в света, което потъва.

Тежестта на Сан Франциско също оказва значителен натиск върху земята и влияе на активните земетръсни разломи в района. В Индонезия пък правителството се готви за възможната смяна на столицата на страната, тъй като Джакарта потъва в Яванско море.