През първата десетдневка на август страната ни ще остава далеч от активни атмосферни процеси.

Времето у  нас ще се определя от антициклонален гребен, по когото от Северна Африка към части от Централна Европа и Западните Балкани ще се пренасят горещи тропични въздушни маси.
Страната ни през повечето време ще бъде в югоизточната му периферия, с преобладаващи ветрове от изток и  североизток, затова у нас горещините няма да бъдат толкова силни, колкото в Северна Сърбия, части от Хърватско, Унгария, Австрия и Босна и Херцеговина.
 
Днес у нас ще бъде слънчево, в низините - горещо, с температури от 30 до 35 градуса.
Ще се развива купеста облачност, но валежи не се очакват.

Утре и в сряда съществена промяна на времето няма да настъпи.

През втората половина на седмицата горещата вълна от Западните Балкани ще повиши още температурите и у нас, като в западните части на страната стойностите на места ще достигнат 37, 38 градуса, за София около 34, 35.

Най-горещо ще бъде в западната част на Дунавската равнина в края на седмицата. Там температурите е възможно отново да доближат 40 градуса, като засега изгледите тази отметка да бъде преодоляна са по-малко вероятни.

От петък над планините купестите облаци ще са малко повече и  на изолирани места там не са изключени локални краткотрайни превалявания.

Много подходящо и за море, и за планина, ще бъде времето през цялата седмица.

Според предварителните сценарии  на моделите, съществена промяна на времето няма да настъпи и  през първата половина на следващата седмица.