В науката за климата се разгаря дебат за това доколко рекордното затопляне през 2023 г. се дължи на причинени от човека фактори, най-вече на изгарянето на изкопаеми горива, и каква е ролята на други фактори, твърди материал в Аксиос.

Защо това е важно: Това е от решаващо значение за по-доброто разбиране на причините за внезапния скок на средните глобални температури на повърхността, придружен от изгарящи и смъртоносни горещи вълни, горски пожари и наводнения.

Общата картина: Изследванията показват, че някои от горещините през лятото щяха да бъдат практически невъзможни без глобалното затопляне, причинено от човека.

Комбинацията от изгарянето на изкопаеми горива и засилващото се явление Ел Ниньо в тропическия Тихи океан се разглежда като основен фактор за екстремните температури през 2023 г.

Климатолозите обаче разглеждат случващото се и наблюдават промени, които са по-обхватни и бързи, отколкото са очаквали, въпреки че общите тенденции на затопляне, развитието на Ел Ниньо и свързаните с него въздействия са били добре прогнозирани.

"Въпреки че това се очакваше, мисля, че всички ние инстинктивно реагираме, че се намираме на територия, която не сме виждали досега", казва Мишел Льоро, която ръководи прогнозирането на Ел Ниньо в Националната метеорологична служба на САЩ (НОАА). Например нито един предишен Ел Ниньо не е започвал при толкова високи температури на световния океан, казва тя.

"Като синоптик имам увереност, че планетарната система действа по начини, които са разпознаваеми въз основа на предишния опит. Сега не знам как да реагирам, защото това е напълно нов опит и това е обезпокоително", казва тя.

Увеличаване: Учените научават в движение на какво е способна комбинацията от естествената променливост на климата и причинените от човека емисии на парникови газове.

Въпреки това някои учени посочват два други фактора като потенциални причинители на безбройните климатични екстремуми през тази година. Тук нещата стават по-сложни: опитът да се определи относителният принос на тези други фактори, свързани с изменението на климата.

Един от тях е намаляването на замърсяването от морските плавателни съдове чрез правила, които влизат в сила през 2020 г. Смята се, че по-малкото емисии на сулфатни аерозоли, които са малки частици, произвеждани от корабните двигатели и други източници, неволно водят до по-голямо затопляне над океаните.

Berkeley Earth, независима група за мониторинг на климата, отбелязва в доклад, публикуван в понеделник, че тези ефекти са ограничени главно до основните коридори за корабоплаване и са сравнително малки по отношение на глобалното въздействие - от порядъка на около 0,02°C (0,036°F).

Между редовете: Друг заподозрян съучастник в рекордното затопляне през 2023 г. е експлозивното изригване през 2022 г. на подводния вулкан Хунга Тонга-Хунга Хаапай в южната част на Тихия океан, който вкарва в стратосферата около 150 млн. метрични тона водни пари.

Водната пара е мощен парников газ и симулациите на компютърни модели показват, че това впръскване в стратосферата може да засили затоплянето до края на десетилетието.

Интригата: Изригването на Хунга Тонга е увеличило съдържанието на вода в стратосферата с около 15 %, според Berkeley Earth, без да добавя по-големи количества охлаждащ серен диоксид, както са правили други вулкани.

Само по себе си обаче изригването не може да обясни напълно рекордната топлина през 2023 г., твърдят климатолози пред Axios.