В материал със заглавие Assumptions about hurricane season face winds of change", Индипендънт пише, че престои сериозна промяна в начина на оповестяване на опасностите, които засегнатите райони и жителите им, трябва да очакват с приближаването на тропическа буря или ураган.

Тропическите бури и циклони, които са достатъчно силни, за да получат собствени имена, че се образуват все по-рано и по-често в по-топлите води на тропическите части на океаните. С това ще се преосмислят някои предварителни предположения за сезона на ураганите в Атлантическия океан.

Шест поредни години атлантическите бури получават имена още през май, преди сезонът  в старите, класически срокове дори да започне. В сряда специален комитет на Световната метеорологична организация обсъди, дали сезонът на ураганите трябва да бъде преместен няколко седмици по-рано.

Националният център за урагани на САЩ (NHC) вече е решил да започне да издава своите рутинни прогнози за тропическото време за Атлантическия океан на 15 май.

Междувременно Националната администрация за океана атмосферата (НОАА) преизчислява точно това, което представлява рамките средни сезон на ураганите. Ако следва обичайния 30-годишен модел на актуализация, новият "нормален" сезон ще трябва да има 19% повече имена на бури и големи урагани. Видни експерти по ураганите искат метеоролозите да преосмислят как предупреждават хората за по-влажни и по-опасни бури в затоплящия се свят.

"Климатичните промени са реални и оказват влияние върху тропическите циклони", казва ученият по атмосфера на университета в Олбани Кристен Корбосиеро.

През последните девет атлантически сезона на ураганите, между 15 май и официалната начална дата на 1 юни са се образували седем тропически бури. Тези са убили най-малко 20 души, причинявайки щети за около 200 милиона долара, според WMO. Така организацията ще обсъди по-ранен стартов срок на сезона и вероятно ще възложи проучване, за да прецени кога да фиксира новото начало.

Миналата година центърът за урагани издаде 36 "специални" прогнози за тропическото време преди 1 юни, според говорителя на центъра Денис Фелтген. Тропическите бури Артур и Берта се образуваха преди 1 юни близо до Каролина.

"Сезонът на ураганите в Атлантическия океан се е променял доста пъти в миналото, откакто се появи концепцията за сезона на ураганите", но не и от 1965 г.", казва изследователят на ураганите от Университета в Маями Брайън МакНолди. "Не мисля, че има никаква вреда от изместването на началната дата на 15 май."

Ранните системи обикновено са по-слаби тропически бури, смята изследователят на ураганите от Държавния университет в Колорадо Фил Клоцбах. Ако сезонът започне по-рано, той се притеснява, че хората ще загубят интерес до средата на август, когато ураганите стават все по-чести и по-свирепи.

Изглежда бурите се формират по-рано, защото изменението на климата прави океана по-топъл, казват  МакНолди и Корбосиеро. Бурите се нуждаят от топла вода като гориво - най-малко 79 градуса Фаренхайт (26 градуса по Целзий). Освен това по-добрите технологии и мониторингът идентифицират и именуват по-слабите бури, които може да не са били забелязвани през миналите години, каза Фелтген.

ПРОМЯНА НА НОРМАЛНОТО

Метеоролозите изчисляват средните климатични стойности въз основа на 30-годишни периоди, за да отчетат вариациите в дневното време.

През следващите няколко седмици 30-годишната средна стойност за атлантическите урагани се преизчислява от NOAA. Това означава промяна на еталона за нормално от периода 1981-2010 г. до много по-натоварения период 1991-2020.

МакНолди от Университета в Маями направи свои собствени изчисления въз основа на данни на NOAA и установи, че средният брой на посочените бури годишно ще скочи от 12,1 на 14,4, ако референтният период бъде променен. Преди 30 години средната стойност на именуваните бури е била 10.

С повече бури рисковете за хората и имуществото се увеличават и това вероятно ще продължи, каза МакНолди. Миналогодишният рекорд от 30 бури беше като два сезона, натъпкани в един, каза той.

Но Klotzbach от щата Колорадо, обаче, смята, че ураганната дейност в крайна сметка трябва да се успокои. В продължение на десетилетия изследователите говорят за цикъл от около 20 до 30 години натоварени ураганни сезони, последвани от 20 до 30 години тихи - обикновено с текущия активен период, започващ около 1995 г. Той каза, че да се ползва нова 30-годишна средна стойност, започваща през 1991 г. наистина не би било нормално, защото ще включва твърде много натоварени години и недостатъчно тихи.

Но неотдавнашни изследвания от държавния университет на Пенсилвания Майкъл Ман показаха, че приетият някога силен и тих цикъл, всъщност не съществува и "тихите" години всъщност са по-скоро резултат от замърсяването на въздуха и вулканичните изригвания. Така че затоплящият се свят означава, че новата норма е с повече урагани, точно както през последните 30 години.

Мнозина учени смятат, че настоящите предупреждения са твърде ориентирани към бурите и трябва да се акцентира да бъдат по-ориентирани към това къде живеят хората, като предупреждават за специфични рискове като наводнения и вятър. Това включва промяна или изоставяне на "светая светих" - почти 50-годишната скала на Сафир Симпсън за оценка на урагани от категория 1 до 5.

Тази скала, базирана на скоростта на вятъра, е "за бурята, не е за хората" , а целта не е само вятърът, а комплекс от опасности. Предупрежденията са с цел да спасят животи и имущество, смятат някои учени.

Разграничаването между тропическите бури, ураганите и екстратропичните циклони може да бъде проблем за съобщенията. Когато системата всъщност има студено ядро (не е истински тропически циклон/ураган - бел. на редактора), тя е не по-малко опасна, тъй като тези по-слаби като вятър бури могат да убиват с прилив на вода и огромни вълни, а не само с пориви на вятър, смятат  Емануел и Корбосиеро.

Това се доказа наскоро, когато някои хора и служители подцениха Санди от 2012 г., защото това не беше класически ураган и загуби тропическите си характеристики, но въпреки това нанесе огромни жертви и разрушения.