"Прекарала съм 40 години в изучаване на Антарктида. Замръзналият континент никога не се е нуждаел повече от нашата помощ". Това пише Дана М. Бергстрьом - почетен старши научен сътрудник в Университета на Уолонгонг в изданието The Conversation.

Тя споделя, че на фона на "тревожните промени" в климата и екосистемите на Антарктида стотици международни учени призовават за спешно разширяване на научните изследвания в Южния океан.

Материалът продължава: "Прекарала съм 40 години в антарктически и субантарктически изследвания. Около 22 от тях бяха прекарани в Австралийския антарктически отдел на федералното правителство; последният ми ден там беше миналия четвъртък. Вече не съм държавен служител, а се чувствам задължена като частен гражданин публично да се застъпя за ледения континент и за ползата от антарктическата наука за обществото."

На друго място Алън Ръсбриджър, редактор на списание "Проспект" (и бивш редактор на "Гардиън"), пише, че "днешните примирители с климата - в политиката, в правителството, в медиите, навсякъде в интернет - също изглеждат напълно неспособни да разберат най-суровата истина за епохата, в която живеем, и за това какво ще е необходимо, за да се смекчат напълно предвидимите последици от повишаването на температурите".

От своя страна, в редакционната статия на Times се казва, че "завръщането на платната поражда надежди за по-екологично бъдеще на морската търговия".

Става дума за инициатива за модернизиране на съществуващите товарни кораби с метални платна, която се очаква да намали емисиите на корабите с 30 % през целия им живот.

Климатоскептичната колумнистка на Times Мелани Филипс пък пише, че "раждането на по-малко деца не е начин да се спаси човечеството".