Нов доклад предупреждава, че е "почти сигурно", че бъдещите екстремни явления в Антарктида ще бъдат по-лоши от вече наблюдаваните извънредни промени, пише "Гардиън".

Вестникът продължава: "Новият преглед събира доказателства за уязвимостта на антарктическите системи, като подчертава неотдавнашните екстремни явления, като например рекордно ниските нива на морския лед, рухването на ледените шелфове и температурите на повърхността до 38,5 градуса над средното ниво над Източна Антарктида през 2022 г. - най-голямата гореща вълна, регистрирана някога в света."

Обемът на морския лед през юли 2022 г. е достигнал рекордно ниско ниво за това време на годината, но е бил надминат от нов рекорд през юли тази година - такъв, който е бил "три пъти по-далеч от средното ниво от това, което сме наблюдавали преди", казва съавторът на изследването д-р Каролин Холмс.

Темповете на загуба на земния лед (без шелфовия над океана) "съответстват на най-лошия сценарий на Междуправителствената експертна група по изменение на климата", казва д-р Анна Хог, друг автор, като отбелязва: "Наблюденията показват, че следваме най-екстремната прогноза за това, което може да се случи."

The Independent съобщава и за коментарите на Хог, която казва: "Като човек, който наблюдава това всеки ден, намирам, че е наистина изненадващо и зашеметяващо да се видят промените, които се случват в този мащаб."

Sky News отбелязва, че докладът за "безпрецедентните" промени в Антарктида е бил поръчан от Министерството на външните работи на Обединеното кралство.

Водещият автор проф. д-р Мартин Зигерт заявява пред Financial Times, че "продължавайки да проучваме, добиваме и изгаряме изкопаеми горива навсякъде по света, околната среда на Антарктида ще става все по-засегната по начини, несъвместими" с Договора за Антарктида.

FT отбелязва: "Съгласно задълженията на влезлия в сила през 1961 г. ангажимент и последвалия го през 1998 г. протокол за опазване на околната среда, подписалите го страни трябва да защитят региона от "значителния стрес и щети", пред които е изправен от ускореното топене на ледовете и повишаването на температурите, твърдят учените." Зигарт предупреждава, че "е смаян от размера на промените, които вече сме наблюдавали през последните няколко години"