Западна Европа се задушава в разгара на нова гореща вълна, като на места температурите превишава 40 градуса по Целзий. Това принуди властите да припомнят на хората, че коронавирусната пандемия продължава и да ги посъветва да не се втурват към плажовете, нито да изоставят маските, предаде Франс прес.

Във Франция температурите на места достигнаха 40 и 41 градуса по Целзий в района на Париж, в централната част на страната и в част от североизтока.

В района на Париж властите ограничиха автомобилния трафик, за да се избегне замърсяването в деня, в който милиони хора потеглят на лятна ваканция.

В Италия 14 големи града бяха поставени в най-висша степен на тревога, свързана с горещините. Това са Рим (37 градуса), Болоня (39 градуса), Флоренция (38 градуса), Торино, Верона, Перуджа и др. Въпреки големите горещини хората спазват изискването за носене на маски.

В Нидерландия властите предупредиха хората да не посещават курорта Зандворт близо до Амстердам, защото там не може да се спазва социална дистанция.

Във Великобритания и Германия метеорологичните служби обявиха, че петък, 31 юли, е най-топлият ден през лятото досега.

В Германия обществените басейни, които са пълни по това време на годината, сега посрещат малко посетители заради ограниченията, свързани с коронавируса. В резултат на това хората се насочиха към реките и езерата.

В Обединеното кралство в петък температурите превишиха 30 градуса по Целзий, а на места в Лондон бяха и 37 градуса по Целзий. Британците се насочиха към крайбрежието и в социалните мрежи се появиха снимки на претъпкани плажове и на опашки за влаковете от Лондон за курорта Брайтън.

В части от Испания бяха отбелязани температурни рекорди. В Сан Себастиан бяха измерени 42 градуса по Целзий, което е най-високата температура, откакто започнаха да се водят подобни статистики през 1955 г., допълва Асошиейтед прес. В Палма де Майорка беше поставен рекорд от 40,6 градуса по Целзий още във вторник.