Ако обществото иска да избегне отрицателните последици от изменението на климата върху икономиката, струва си да мислим за промяна на работния график на хората, работещи на открито, сочи проучване, публикувано в списание "Earth's Future".

Уличните работници страдат от изключителните горещини. Особено през лятото. Очаква се, че скоро дните ще станат още по-горещи. Промяната на работното време трябва да помогне на работниците да не прегряват по обяд, да подобри качеството на работа и да намали разходите.

Група учени, ръководена от Юн Я Такакура от Националния институт по природни науки в Япония, изследва дали промените в работното време ще повлияят на икономиката и ще намалее ли производителността поради глобалното затопляне.

Изследователите са използвали нов метод за изчисляване на индекса на топлинната експозиция и са изчислили необходимите параметри на работното време, което би оставило производителността на труда на днешното равнище в бъдеще.

Резултатите от изчислението показали, че промяната на работното време би било ефективна мярка, но не е много реалистична, тъй като ще изисква компенсиране на началото на работния ден със средно 5,7 часа "назад" (т.е. началото на работния ден трябва да бъде през нощта). Към днешна дата социалната система не е готова за такива значителни промени.

В допълнение, в случай на такава промяна, ще бъдат засегнати биологичните ритми на работниците, които могат да повлияят неблагоприятно на тяхното здраве.

Ако преместим началото на работния ден с по-малко от три часа, тогава загубата от спада в производителността на труда в горещите часове ще бъде едва 1,6% от световния БВП, изчислиха и учените.

Изследванията в тази област ще продължат, но сега авторите на изследователската работа предлагат и други начини за влияние върху производителността на труда на работниците по обяд. Сред тях са механизацията на физическия труд, допълнителното охлаждане на уличните работни места, инфраструктурната реформа и, разбира се, опитите за ограничаване на глобалното затопляне чрез намаляване на емисиите на парникови газове.