Защо хората вярват в урагани, причинени от човека? Двама психолози, занимаващи се с теория на конспирацията, обясняват пред изданието Конверсейшън.

Когато ураганът Милтън връхлетя западното крайбрежие на Флорида на 9 октомври и стана вторият мощен ураган, който връхлетя щата само за две седмици, едно гласовито малцинство твърдеше, че "ураганите са създадени, че времето във Флорида е манипулирано или дори че е насочено към републиканските избиратели", пишат двама изследователи психолози за The Conversation.

Хората имат фундаментална потребност да се чувстват сигурни и защитени в заобикалящата ги среда, пишат изследователите.

Ето защо, "ако изменението на климата е реално, то представлява екзистенциална заплаха, което кара някои да го отхвърлят в полза на конспиративните теории, които запазват чувството им за сигурност".

Изправени пред неконтролируемия характер на изменението на климата, хората "често възприемат конспиративни теории, за да си възвърнат чувството за контрол", добавят те.

Авторите цитират първото психологическо изследване на убежденията след природно бедствие, което се фокусира върху голяма епидемия от торнадо в Средния Запад на САЩ през 2019 г.: "Изследователите установиха, че хората, които са били по-засегнати от епидемията, са били по-склонни да вярват, че торнадата са били контролирани от правителството.

Важно е да се отбележи, че това убеждение се обяснява с факта, че засегнатите от торнадата са имали чувството, че нямат контрол върху собствения си живот." Съществува риск тези убеждения да се превърнат в "самоподдържащ се цикъл", казват авторите, като отбелязват:

"Колкото повече хората вярват в конспиративните теории за климата, толкова по-малко вероятно е да предприемат действия за смекчаване на изменението на климата."

Изследванията показват, че самото излагане на хората на конспирации за изменението на климата е достатъчно, за да се намали желанието им да подпишат петиция в подкрепа на про-екологични политики.