Нов анализ установи, че рекордно високите температури в Мексиканския залив, причинени от глобалното затопляне, причинено от човека, са направили урагана Хелене "200 до 500 пъти по-вероятен", съобщава Guardian.

Анализът установил, че изменението на климата е увеличило количеството на валежите от Хелън с 10 %, както и ветровете с около 13 мили в час, което ги е направило "11 % по-интензивни", продължава изданието.

 Хелене е една от най-смъртоносните бури в историята на САЩ, която "се разбива на брега" с ветрове със скорост 140 км/ч и убива най-малко 220 души в шест щата, се казва в статията.

The Independent отбелязва, че според анализа бури като "Хелън", които някога са се очаквали на всеки 130 години, сега са вероятни на всеки 53 години, което е около 2,5 пъти по-често.

Асошиейтед прес цитира Бен Кларк, съавтор на изследването и изследовател на климата в Имперския колеж в Лондон, който казва: "Ураганът Хелън и бурите, които така или иначе се случваха в региона, бяха засилени от факта, че въздухът е по-топъл и може да задържа повече влага, което означава, че сумарните количества валежи - които дори без климатичните промени щяха да бъдат невероятно високи предвид обстоятелствата - бяха още по-големи."

Проучването на атрибуцията от Световната служба за атрибуция на времето установи, че валежите по време на Хелън преди са били "събитие, което се случва веднъж на 115 години", а сега са "събитие, което се случва веднъж на 70 години" поради изменението на климата, съобщава Yale Climate Connections.

Проучването идва в момент, в който на 5,5 милиона души беше наредено да се евакуират преди ураганът Милтън да достигне сушата във Флорида, което се случи през нощта, въпреки че някои части на щата все още се разчистват след Хелън, отбелязва New York Times.

В отделен анализ на "Гардиън" се разглеждат трудностите, с които се сблъскват спешните екипи в САЩ, тъй като изменението на климата подхранва "безпрецедентни" конкурентни бедствия.

"Климатичната криза увеличи оборотите и създаде повече възможности за припокриване на катастрофите, което в крайна сметка увеличи напрежението върху ресурсите за помощ, спешната помощ и тези, които са били засегнати от опасните и разрушителни събития", се казва в статията.