Защо се случва това?

Отговорът е съвсем лесен: Заради глобалното затопляне.

Ураганите се захранват от топлите субекваториални и тропически води.  Необходимо е температурата на повърхността и поне 50-метров слой в дълбочина да бъде поне 26.5 градуса.

На картата можете да видите с колко е по-топла водата от обичайното за 30-годишен период в атлантическите води около  Северна Америка и по-специално в Карибския басейн, но и по източното атлантическо крайбрежие на САЩ.

Снимка: НОАА

Водите са по-топли от обичайното с един до няколко градуса, достигайки, преди две седмици по бреговете на двете Каролини (американските щати) абсолютни стойности и от 29 градуса!

Това обяснява "допингираните" тропически урагани: те са своеобразни "топлинни машини", преобразуващи топлината на океана в кинетична енергия  - ураганни и бурни ветрове.

Поради тази причина, независимо дали "вярвате" в глобалното затопляне или не, тъй като то не е въпрос на вяра, а реално и доказано явление, в следващите години тропическите циклони ще стават все по-жизнени, по-силни и по-опустошителни, а сезонът на ураганите ще се удължава.

В Средиземно море, което също става все по-топло, ще зачестяват "квази"ураганите, наречени Медикейни (от Медитеран и "Хърикейн"(англ. дума за атлантически тропически циклон - ураган). 

Дори когато температурата на повърхностните му води не е достатъчна (26 градуса), все пак влагата, която отдава на атмосферата е предостатъчна, за да наблюдаваме библейски количества валеж - преди 2-3 седмици в Гърция и Турция, а тези дни - в Западното Средиземноморие.

Такива са новите климатични реалности.