Група за зелени групи настоява правителствата да наложат мораториум върху използването на биогорива и да отменят забраните за генетично модифициране на културите в условията на нарастваща световна продоволствена криза, която заплашва да погълне развиващите се страни, съобщава Гардиън.

Според анализа на кампанийната група RePlanet само премахването на изискването на ЕС за биогорива би освободило около една пета от потенциалния износ на пшеница от Украйна и дори повече от износа на царевица, което е достатъчно, за да се постигне забележима промяна в ограничените хранителни доставки.

През 2020 г. около 3,3 млн. тона пшеница са били използвани като суровина за биогорива в ЕС, а износът на пшеница от Украйна през 2020 г. възлиза на около 16,4 млн. тона. Около 6,5 млн. тона царевица също е била използвана за биогорива в ЕС, докато износът от Украйна през същата година е бил около 24 млн. тона.

Доставките на пшеница и царевица за износ от Украйна вече са сериозно застрашени от руската инвазия, като доставките са задържани, а реколтата е повредена от войната. Цените на хранителните продукти се повишават в цял свят, като войната в Украйна е основен фактор за това.

Това налага правителствата да спрат да налагат използването на биогорива, според RePlanet в доклад, озаглавен "Изключете Путин".

Марк Линас, ветеран в областта на околната среда и съосновател на RePlanet, заявява: "Европа може и трябва да се пребори с глобалния хранителен шантаж на Путин. Точно както Европа трябва да спре да купува изкопаеми горива от Кремъл, като пести енергия, така и ние трябва да дадем своя принос, за да избегнем глада в глобалния юг, като пестим храна у дома."

Защо храним със зърнени култури нашите автомобили, когато хората гладуват?

 

ЕС, САЩ и Обединеното кралство са сред страните, които предписват използването на биогорива, обикновено смесени с бензин или дизелово гориво, за пътните превозни средства.

Голяма част от използваните биогорива обаче произхождат от хранителни култури, включително пшеница, царевица и хранителни масла. Световната програма по прехраната (ФАО) предупреди, че повишаването на цените на тези основни продукти, предизвикано от комбинацията от пандемията от ковида, климатичните промени и войната в Украйна, поражда продоволствена криза в целия свят.

В Обединеното кралство задължението за използване на възобновяеми горива в транспорта изисква около 10 % от горивата, доставяни от компаниите за изкопаеми горива, да бъдат "устойчиви", което на практика означава биогорива. Въпреки това количеството, което може да бъде получено от хранителни култури, е ограничено до 4 %, а през 2032 г. ще бъде намалено допълнително до 2 %.

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви: "Биогоривата и другите възобновяеми горива ще продължат да играят важна роля за декарбонизацията на транспорта и за постигането на нашите цели в областта на климата. Въпреки това, за да помогнем за справяне с глобалната криза с цените на храните, ние продължаваме да насърчаваме биогоривата, получени от отпадъци, и намаляваме процента на биогоривата от растителни култури, които се отчитат за целите на доставчиците."

RePlanet е установила, че въпреки че първоначалната обосновка на биогоривата е като алтернатива на изкопаемите горива с по-ниски въглеродни емисии, всъщност поради въздействието върху храните, торовете и енергията, използвани за производството на зърно и масла, и земята, преобразувана в земеделска за производството на биогорива, има малко спестени въглеродни емисии в сравнение с изкопаемите горива.

RePlanet също така твърди, че потребителите в богатите страни трябва да ядат по-малко месо, за да се освободи зърно за храненето на хората по света, и че забраните по света - особено в ЕС - за генетично модифициране на културите трябва да бъдат премахнати, за да се даде възможност за по-високи добиви.

В друга препоръка, която вероятно ще предизвика спорове, докладът предлага също така да се изоставят целите на ЕС за биологично земеделие в полза на конвенционалните и интензивните земеделски техники, за да се осигури по-висока производителност.

Каролина Лисло Гилфе, генерален секретар на RePlanet, заяви: "Ако Европа не потърси прагматични решения, основани на доказателства, резултатът ще бъде по-лош за бедните по света, за климата и за опазването на природата. Това ще затрудни и противодействието на агресията на Путин в Украйна. Европа може и трябва да се справи по-добре."

Биогоривата бяха обсъдени накратко от лидерите на Г-7 по време на срещата им в замъка Елмау в Германия миналия месец. Обединеното кралство издигна предложение най-големите икономики в света да преразгледат използването на биогорива и ролята им в декарбонизацията, предвид опасенията за продоволствената сигурност.

Но окончателното комюнике на лидерите съдържаше само резолюцията: "Ще продължим да внимаваме по отношение на дългосрочния ни стремеж към алтернативни горива за транспорта, на целите ни в областта на климата и биоразнообразието и на продоволствената сигурност."

 

ИЗБРАНО