Търговската столица на Китай Шанхай и десетки други китайски градове буквално се пекат в горещини, тъй като необичайно горещото време предизвиква пукнатини по пътищата.

На много покриви се пукат керемидите, а хората да потърсят прохлада в подземни убежища", съобщава Ройтерс.

В новинарския бюлетин се казва, че 86 града са издали червени предупреждения, най-високото ниво в тристепенната система за предупреждение, предупреждаващи за температури над 40С, като се добавя, че "строителството и други работи на открито трябва да бъдат спрени".

Той добавя: "Китайските власти, позовавайки се на климатичните промени, предупреждават за бедствия от средата на юли, което обикновено е най-горещото и влажно време на годината".

Освен това в държавния вестник People's Daily се казва, че "широко разпространената и постоянна висока температура" в страната на много места "ще превиши историческия екстремум на температурите през месец юли".

Междувременно China Electric Power News помества статия за това как Китай трябва да държи "долната граница" на енергийната сигурност.

Държавният индустриален вестник цитира Джоу Джи, главен изпълнителен директор и президент на Energy Foundation China, организация с нестопанска цел, регистрирана в САЩ, който казва:

"В перспектива в периода на "15-ия петгодишен план" е важно да продължим да разширяваме постепенно неизкопаемите енергийни източници и постепенно да заменим съществуващите запаси от въглища по организиран начин."

Цитиран е и Ян Бинчжун, главен проектант на Главния институт за планиране и проектиране на водните ресурси и хидроенергетиката, който е под надзора на Министерството на водните ресурси: "14-ият петгодишен план е ключов петгодишен период за Китай за насърчаване на висококачественото развитие на възобновяемата енергия...[която] ще играе водеща роля в чистата и нисковъглеродна трансформация на енергията и ще насърчава осъществяването на енергийна независимост".

Отделно от това, в статия на Ройтерс, озаглавена "Китайската хидроенергетика е благодат за климатичните цели и сметките за енергия", се казва, че "рязкото увеличение на производството на хидроенергия в Китай тази година, подкрепено от рекордните валежи, помага на най-големия замърсител в света да постигне екологичните цели, както и да намали вноса на втечнен природен газ (LNG) на фона на ограничените световни доставки".

Доклад на Синхуа, озаглавен "Чуждестранни компании търсят възможности в зелените индустрии на Западен Китай", се казва, че западният регион на Китай, който е "богат на слънчева енергия и вятърни ресурси", е "станал пионер в стремежа на страната към нова енергия, като е превърнал природните си дадености в енергия за по-зелено бъдеще".

Държавната информационна агенция допълва, че "зелените" индустрии, "включително развитието на водородната енергия, производството на висококачествено медно фолио и производството на NEV [нови енергийни превозни средства], са в добра форма на тазгодишния панаир за инвестиции и търговия" в провинция Гансу.

 

ИЗБРАНО