Високопоставен германски служител е предупредил, че германските региони са застрашени да станат "необитаеми, тъй като изменението на климата води до по-екстремни валежи и наводнения". Това съобщава британският "Таймс"

В статията се цитира Ралф Тислер, ръководител на германската агенция за гражданска защита, който казва, че някои райони, особено около крайбрежието, в крайна сметка вече няма да са безопасни за живеене.

Според него е възможно "климатичните бежанци"да бъдат принудени да напуснат някои части на страната. 

Die Welt цитира и призива на Тислер за ново осъзнаване на кризата от страна на населението. Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (FAZ) помества материал с цитат на германския министър на околната среда Щефи Лемке, според която изменението на климата води до повече горещи дни, които "понякога представляват заплаха за нас, хората, и за природата".

Междувременно ABC News съобщава за представен в сряда в Германия нов пакет от мерки в областта на климата за преодоляване на разликите в емисиите в транспортния и жилищния сектор като част от плана на страната да стане въглеродно неутрална до 2045 г.

Изданието допълва, че министърът на транспорта Фолкер Висинг е заявил, че ведомството му планира да "стимулира инсталирането на станции за зареждане на електромобили, да разшири обществения транспорт и да изгради повече велосипедни алеи с надеждата, че хората ще оставят бензиновите си автомобили у дома".

Въпреки това Висинг е против въвеждането на ограничение на скоростта на магистралите, което се подкрепя от природозащитниците, пише изданието. То допълва, че "Грийнпийс" нарича плановете "мъгляви" и заявява, че с общо ограничение на скоростта ще се постигне конкретно намаляване на емисиите.

EurActiv добавя, че стратегията има за цел "да защити хората и техния поминък, както и адаптивността и устойчивостта на общностите срещу катастрофални събития".

Ройтерс също има материал, в който се добавя, че "в строителството извънредният план ще задължи всички новоинсталирани отоплителни системи в Германия да работят с 65% възобновяема енергия от 2024 г.".

В новините си за енергетиката в. "Дейли телеграф" съобщава, че някои германски домакинства ще бъдат "принудени да отопляват домовете си с дърва вместо с газ, тъй като Русия ще спре крановете, според страшните предупреждения на анализаторите".