Според New Scientist екстремното време, наблюдавано в Северна Америка през последните седмици, "ще продължи и през новата година".

Изданието пише, че бурите, които засегнаха американските щати - чак до Тексас - и канадските провинции Квебек и Онтарио, са "причинени от арктическите ветрове, известни като полярния вихър, който се спуска на юг над Северна Америка".

Списанието също така отбелязва, че "някои учени подозират, че причиненото от човека изменение на климата може да подхранва тази нестабилност в полярните метеорологични системи".

В същото време списанието пише, че в Европа много страни са отбелязали рекордно високи температури в началото на годината. Изданието цитира Максимилиано Херера, независим климатолог, който следи екстремните температури, според когото Беларус, Чешката република, Дания, Латвия, Литва, Нидерландия и Полша са регистрирали най-топлите си януарски дни на 1 януари.

BBC News съобщава, че в цяла Европа националните рекорди са паднали в осем страни, а регионалните рекорди - в още три. Например, във Варшава, Полша, в неделя е било 18,9 градуса, а в Билбао, Испания, 25,1 градуса - повече от 10 градуса над средното. Той отбелязва, че "рекорди се чупят постоянно, но е необичайно разликата да е повече от няколко десети от градуса".

В САЩ няколко издания разглеждат условията, с които в момента се сблъсква Калифорния. The New York Times публикува статия за това "как изменението на климата определя зимните бури в Калифорния".

В статията се отбелязва, че "когато тези бури, известни като атмосферни реки, са особено силни или преминават в бърза последователност, те могат да причинят повече вреда, отколкото полза".

Един от климатолозите отбелязва, че досега тази година бурите са били в съответствие с предишните, "с изключение на неумолимия им темп".