Нетните годишни емисии на Индия през 2019 г. "ъзлизат на 2,6 млрд. тона еквивалент на въглероден диоксид (CO2e), което представлява увеличение с 4,56 % спрямо нивата от 2016 г. и 115 % увеличение от 1994 г. насам, съобщава Down to Earth въз основа на третото национално съобщение на страната, което тя представи на медиите миналия месец.

Увеличението на емисиите на страната между 2016 г. и 2019 г. е до голяма степен обусловено от изгарянето на изкопаеми горива, особено свързани с промишлените процеси и сектора на използване на продукти, пише изданието.

Енергийният сектор остава с най-голям принос и съставлява три четвърти от общите емисии на парникови газове през 2019 г., като емисиите от изкопаеми горива, изгаряни за производство на електроенергия, са се увеличили с 10%, но "вторият по значимост виновник" са емисиите от индустриалния сектор, които "са се увеличили с 16% от 2016 г. насам, главно поради увеличаването на производството на цимент, алуминий и вар".

Същевременно Индия заявява, че нейният сектор на земеползването, промените в земеползването и горското стопанство (LULUCF) "е премахнал 20% от емисиите на CO2 в Индия през 2019 г.", но "абсолютните емисии от селскостопанския сектор са отбелязали увеличение от 3,2%" и "горските пожари са повлияли на нетния баланс на емисиите на парникови газове".

Междувременно в. "Хиндустан таймс" отразява нов доклад на Института за енергия и ресурси (TERI), който показва, че доставките на енергия от възобновяеми източници в Индия "се увеличават, като бързо се повишава делът на източниците на чиста енергия в енергийния микс, дори когато страната се бори с тежка криза, свързана със замърсяването на въздуха".

В доклада се констатира, че "делът на възобновяемата енергия (вятърна, слънчева и други ВЕИ) се е увеличил до 30,1 % през 2023 г. в сравнение с 27,5 % през 2022 г., като делът на въглищните електроцентрали е намалял от 51,1 % на 49,3 %", се добавя в статията.