Индия планира да добави 17 гигавата (GW) нови мощности за производство на електроенергия от въглища през следващите 16 месеца - най-бързият темп през последните години - за да избегне прекъсвания на електрозахранването поради "рекордно нарасналото" търсене на електроенергия, съобщава Ройтерс.

От тях близо 3 GW ще бъдат добавени през следващите четири месеца, според вътрешни правителствени документи, с които се е запознала информационната агенция.

Агенцията цитира двама правителствени служители, които не желаят да бъдат назовани: "Сега сме моделирали сценарий, при който мусоните са под нормата и съответно се наблюдава рязък скок в търсенето, какъвто имаше през август-октомври тази година."

В доклада се казва, че те са добавили, че Ню Делхи "е започнал преглед на 38 въглищни централи, чието строителство се бави от години" и че правителството се подготвя да разреши "забавянията", свързани с оборудването и придобиването на земя.

Според материала министърът на енергетиката на Индия РК Сингх "призова частните компании да създадат нови мощности за производство на електроенергия от въглища, за да посрещнат нощното търсене, и им осигури финансова помощ" за първи път от десетилетие насам.

Статията отбелязва, че разширяването на дейността идва преди стъпките на Франция и САЩ за ограничаване на частните инвестиции във въглища по време на COP28.

В същото време индийското министерство на мините стартира в сряда първия в страната търг за добив на критични полезни изкопаеми - 20 блока от общо 100, според друга статия на Ройтерс.

Държавната минна компания Coal India и Националната корпорация за топлинна енергия наблюдават литиеви активи в Австралия, като се очаква придобиването на литиеви блокове в Австралия и Аржентина да бъде обявено "до месец-два", се казва в историята.

Отделно от това, в. "Хинду" съобщава, че от всички индийски щати, произвеждащи електроенергия, само в два - Карнатака и Химачал Прадеш - делът на нисковъглеродната енергия е по-висок от този на изкопаемите горива.