Никой град не е имунизиран срещу последиците от един затоплящ се свят, но някои от тях са по-уязвими от останалите.

Тъй като морското равнище продължава да се покачва, ниско разположените крайбрежни градове могат да очакват по-опустошителни наводнения, които ще разрушават сгради, инфраструктурата и ще създават опасности за живеещите в ниските места.

Според консервативните оценки, градове по света биха могли да станат свидетели на повишение на океанските нива с 2 метра до 2100 година. Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) прогнозира, че морските нива могат да се повишат с 10 до 12 фута (прибл.до около 3 метра), ако глобалните емисии продължат да бъдат на сегашните нива.

Но тези числа са средни, което означава, че някои области ще имат по-високи нива, докато други ще бъдат по-малко засегнати. При най-лошия сценарий за климата, някои градове може дори да изчезнат под водата.

>>>Виж галерия от снимки на застрашените от потъване американски градове>>>

Въпреки че е възможно градовете да инсталират нова инфраструктура и изкуствени бариери, за да се предпазят от изменението на климата, времето за това изтича.

Ето 7-те града в САЩ, които най-вероятно ще изчезнат под водата до 2100 година.

Ню Орлиънс все още не е напълно възстановен от катастрофалните щети на урагана Катрина през 2005 година.

Разположението на града на делтата на реката го прави уязвим от наводнения и покачване на морското равнище. Някои райони се намират на 15 метра под морското равнище. Макар влажните зони да са защитили Ню Орлиънс от буря в миналото, този буфер постепенно е бил унищожен от човешката дейност.

Голяма част от земята на града вече потъва. Проучване на НАСА за 2016 г. установи, че някои части на Ню Орлиънс потъват с темп от 2 инча годишно, което ги поставя на път да бъде под водата до 2100 г.

Нивата около града вече се покачват достатъчно бързо, за да повредят домовете и пътищата. В доклада от 2018 г. на "Съюза на загрижените учени" се предполага, че 12 000 жилища в Маями Бийч са в опасност от хронично наводнение през следващите 30 години. Това поставя под риск застрашенат собственост на стойност 6.4 млрд. долара - най-голяма от всички крайбрежни общности, разгледани в този доклад.

Проучване от 2016 г., публикувано в списанието Nature Climate Change, също посочва  "супер концентрация" на рискови жители в окръзите Маями-Дейд и Броуард.

Според тези изследвания, в тези области от повишаването на морското равнище между 2010 и 2100 година могат да бъдат засегнати един на всеки четирима души.

Дори ако моретата се повишат само по най-консервативните оценки, градът би трябвало да "издигне" структурите си, за да остане над водата.

"Маями, както го познаваме днес - на практика няма никакъв сценарий, при който можете да си представим, че съществува в края на века," каза преди това Гуелъл пред Business Insider.

Подобно на Ню Орлиънс, части от Хюстън потъват със скорост от 2 инча годишно. Основният виновник е прекомерното изпомпване на подпочвените води, което създава промяна в налягането и обема, което подтиква земята да потъне.

Това прави града по-уязвим от наводнения като този, който са преживели по време на урагана Харви, който е повредил близо 135 000 домове и е изселил около 30 000 души.

Тъй като Хюстън не е крайбрежен град, малко е вероятно той да бъде унищожен само от повишаването на морското равнище. Но увеличаването на бурите и ураганите - в съчетание с ниската височина и потъващия терен, може да направят така, че части от града да бъдат под вода все по-често в близко бъдеще.

По-голямата част от Атлантик Сити, Ню Джърси беше под водата по време на урагана Санди, но следващото бедствие може да бъде по-лошо. Атлантик Сити не е за пръв път жертва на крайбрежните наводнения. Градът беше опустошен от урагана Санди през 2012 г., който остави около 70% до 80% от града под водата в разгара на бурята. На някои места жителите трябваше да преминават през двуметров слой вода.

Градът е един от най-уязвимите райони на САЩ, когато става въпрос за наводнения. Изследванията на Climate Central сочат, че 37 000 души са изложени на риск от наводнения в Атлантик Сити през следващия век.

Неговият съсед, Ню Йорк, също може да види свои някои области наводнени от 2100 г.

Повечето квартали в Чарлстън, Южна Каролина, могат да бъдат под водата до 2100 г. Чарлстън е още по-уязвим за наводнения, отколкото Атлантик Сити, като около 64 000 от неговите жители са изложени на риск от крайбрежни наводнения през следващите 100 години.

Преди повече от десет години Чарлстън Сити Харбър прогнозира, че градът може да се превърне в "полу-удавен град-призрак" до 2050 година.

Едно от шест жилища в Бостън, Масачузетс ще бъде наводнявано редовно до края на века. Бостън няма да бъде напълно потопен до 2100 г., но градът, какъвто го познаваме, ще престане да съществува.

Докладът на Зилоу за 2016 г. установи, че 1 от 6 жилища в Бостън може да бъде под вода до 2100 г. В този доклад са използвани консервативните оценки на NOAA (6 фута нарастване на морското равнище).

NOAA съобщи, че има почти сигурна вероятност, че Бостън ще види поне едно наводнение над 180 см до 2050 г.

Вирджиния Бийч, Вирджиния, вече е свидетел на един от най-бързите темпове на покачване на морското ниво за Източното крайбрежие. Той е изграден на мястото на срещане на залива Чесапийк и Атлантическия океан. С покачването на морското равнище и двете водни площи заплашват да наводнят града по време на голяма буря.

Освен това, за този град "работят" два фактора: както повишаването на водните нива, така и потъването на земята, на която е построен. В най-екстремните си прогнози NOAA оценява, че Вирджиния Бийч може стане свидетел на до два метра и половина повишение на морското равнище до 2100 година.

Вече имаме поглед към това как може да изглежда районът по време на бедствие, когато през 2018 г. ураганът Флоренция за кратко потопи  Вирджиния Бийч под двуметров слой вода.