Редакционна статия в Гардиън разсъждава върху предизвикателството на адаптацията към промяната на климата, което според нея е "особено трудно", защото "ни принуждава да се съобразяваме с вредите, които не могат да бъдат заобиколени и понякога се разглеждат като застрашаващи напредъка в намаляването на емисиите.

Според материала, това е така, защото в опитите за обуздаването на промяната на климата отиват огромни политически и материални ресурси.

Материалът продължава: "В крайна сметка, ако можем да се адаптираме към климатичния хаос, защо да се опитваме да го предотвратим?"

Тъй като този аргумент е основен елемент на отрицателите на климата, такива опасения са основателни. Но освен ако не сме готови да стоим настрана, тъй като животът на хората се разрушава от екстремните метеорологични условия, е необходима адаптация.

Документът добавя, че адаптацията в Англия означава не само разходи за защита от наводнения, но и "изравняване с личните интереси", като например "мощната строителна индустрия", като се има предвид, че една десета от новите жилища, построени в страната от 2013 г. насам, са с високо равнище на риск от наводнение.

В Обзървър колумнистът на Ню Йорк Магазин Дейвид Уолъс-Уелс пише под заглавието: "Адаптирайте се или умрете. Това е голямото предизвикателство да живеем в новия свят, който направихме. "

Той добавя: "Оттук дори удивителният темп на декарбонизация няма да ни спаси веднага от по-топъл свят, отколкото имаме днес, пълен с повече отварящи окото крайности и по-дълбоко разрушителни бедствия от този вид. Това лято е особено показателно с подобен урок: дори най-богатите и съобразени с климата държави са неподготвени."

Пак в Обзървър, интервю с Ана Ракел Нунес, старши изследовател в медицинското училище Уоруик в Централна Англия, цитира думите ѝ: "Екстремните метеорологични събития разкриват крехкостта и уязвимостта на хората и местата. Трябва да се подготвим за бъдещето - нашите енергийни и транспортни мрежи, нашите институции, местата, където живеем и работим. "