Горещо ще остане  днес и в следващите дни, а понижение на температурите може да очакваме в края на седмицата.

Днес ще бъде най-горещият ден от проточилата се поредица дни с много високи температури. Дневните стойности ще достигнат 38 до 43 градуса, но в Тракия и централната част на Северна България не са изключени и по-високи температури.

НИМХ за пръв път е обявил червен код - най-високата степен на опасност от горещини, за 9 области в Южна и централната част на Северна България. Такъв код за най-висока степен на опасност по този параметър (високи температури) не е обявяван от 2012 година.

Още преди обяд от северозапад ще се появи и усили вятър със западна, а по-късно - северозападна посока. Около и след обяд той ще бъде временно силен и ще повишава силно усещането за дискомфорт от високите температури.

Привечер и преди полунощ вятърът ще отслабне и почти ще спре.

През нощта ще бъде почти тихо, а утре сутрин температурите ще са от около 16 до 21 градуса.

През деня отново ще бъде горещо, но с малко по-ниски температури, от 35 на север и по котловините на запад до 40 градуса в южните райони.

Привечер на отделни места в Северна България е възможно да превали и прегърми.

Без промяна ще останат температурите в сряда. След обяд в Североизточна България са възможни краткотрайни валежи и гръмотевици.

В четвъртък горещините за кратко ще се усилят и отново ще има места с температури малко над 40 градуса. Около и след обяд на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

В петък ще настъпи понижение на температурите с няколко градуса и те ще бъдат около 30-32, по високите полета и малко по-ниски, само на юг все още до около 35. Около и след обяд на много места ще има гръмотевични бури, краткотрайни валежи с гръмотевици и локални градушки.

В събота дневните температури ще са от 30 до 35, а в неделя горещините отново се завръщат, макар в не толкова екстремна форма като в началото на седмицата - от 34 до 39 градуса.